Владимир Путин почете с минута мълчание жертвите на Великата отечествена война

| обновено на 09.05.15 в 16:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Русия отбелязва днес 70-та годишнина от Деня на победата във Великата отечествена войната срещу нацистка Германия. На Червения площад се проведе най-мащабния досега военен парад.

16 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по главния площад на Русия. Начело на моторизираните колони застанаха знаменитите танкове от войната Т-34. В съвременната част на парада Русия не просто демонстрира военна мощ, а за първи път показа пред публика най-новите си бойни машини, които трябва да сменят старата съветска техника. Това са самоходната гаубица „Коалиция-СВ”, стратегическите ракети „ЯРС” , бронираните машини, разработени на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Присъстващите над 2 300 ветерани и гости бяха приветствани от президента Владимир Путин, който заяви, че великата победа завинаги ще остане исторически връх в историята на Русия:

Но ние помним и за нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и САЩ за техния принос към победата. Благодарни сме и на антифашистите от различни страни, които самоотвержено водиха битка в партизанските отряди и в нелегалност,
подчерта Путин и добави: Наша обща задача днес трябва да стане създаването на система на равна сигурност за всички държави, система адекватна на съвременните заплахи, построена на регионална и глобална извънблокова основа. Само тогава ние ще осигурим мира и спокойствието на планетата.

За първи път по време на парадите на Червения площад президент обяви минута мълчание в памет на жертвите на Великата отечествена война. На поканата да участват в тържествата по случай Деня на победата откликнаха лидерите на повече от 20 страни, включително на пет държави от ЕС - Чехия, Словакия, Унгария, Гърция и Кипър, но не всички присъстваха на самия парад. В огромното си мнозинство държавните ръководители на страните-членки на ЕС отказаха да уважат юбилейните тържества в Москва заради поведението на Русия в конфликта в Украйна. На официалната трибуна бяха ръководителите на  ООН Бан Ки Мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В знак на разширяващите се връзки между Москва и Пекин, по Червения площад за първи път премина колона китайски военни. Парадът завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, включително стратегически бомбардировачи.

След края на парада руският президент и членовете на чуждестранните делегации поднесоха цветя и се поклониха на паметника на незнайния войн, а по-късно в Кремъл се състоя празничен прием по случай Деня на победата. На него руският президент посочи, че времето не може да заличи паметта и отговорността за запазването на героичното наследство на победата над фашизма.

 На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и  по централните площади през целия ден имаше празнична програма. Вечерната кулминация на тържествата ще бъде празничният салют. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 16 различни места в града, ще са над 10 хиляди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53