Томислав Дончев: Решенията свързани с усвояване на средства от еврофондовете трябва да подлежат на съдебен контрол

Снимка: БГНЕС

"94 процента от заинтересованите страни в системата на управление на еврофондовете смятат, че има нужда от закон с параметри, подобни на заложените в подготвения текст"  - съобщи вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. Той участва в конференция, посветена на устойчивия растеж и европейското бъдеще на градовете, която се провежда в Габрово. Финалният текст на Закона за управление на средствата от Европейския съюз е готов и е в режим на ведомствено съгласуване, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, който аргументира пред участниците във форума необходимостта от създаване на нормативна база, за да се постигне устойчивост на системата. 

Най-важното в закона е, че той въвежда един ред, който, надявам се, да бъде устойчив, т.е. едни норми, едни принципи, които няма да могат да бъдат спонтанно променяни на база емоционални, политически и конюнктурни мотиви.

По думите на Дончев, въпреки опасенията и рисковете е задължително системата да е в общия ред на държавата и решенията да подлежат на съдебен контрол, като това ще става по реда на административно-процесуалния кодекс. Вицепремиерът коментира и изцяло новият закон за обществените поръчки, който, според Дончев, най-късно в началото на есента ще влезе в Народното събрание. Промяната подкрепя изцяло нов подход на работа, подчерта вицепремиерът като посочи, че очаква рамковият закон да послужи за следващите десет години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53