Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

“По-малко увеличение на осигуровките и на възрастта за пенсия е компромисният вариант, който е предложил социалният министър Ивайло Калфин на работодателите и синдикатите и така е получил тяхната подкрепа за пенсионната реформа”, пише ТРУД във водещата си новина. Новата идея е осигуровките да се повишат само с 2%, а не с 4,5, както беше първоначалното намерение. 

"Разходите на българите нарастват близо 9 пъти по-бързо отколкото доходите им, показват последните данни на националната статистика. Това е и най-голямата разлика  в темпа на ръст на получените и похарчените пари от над две години“, съобщава  МОНИТОР.

„Ключова промяна в закона, която би могла да стимулира създаване на листи на чакащи, плащане в брой за лечение и  допълнителното здравно застраховане приеха  депутатите от здравната комисия при това без особени дебати. Пакетът услуги, плащани от здравната каса, ще се раздели на основен и допълнителен, предвиждат приетите поправки в Закона за здравното осигуряване“, информира СЕГА.

"Лимитите за болниците падат. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд. С решението на практика се спират наложените ограничения в заплащането на лечебните заведения, според които те ще могат да работят с между 90 и 95% от миналогодишните си бюджети“, съобщава  ТЕЛЕГРАФ.

"Неграмотността е скочила десет пъти от 1989 година насам", пише  ДУМА  като цитира почетния лидер на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Тренчев цитира статистика, според която неграмотните са 16%, а преди демокрацията хората, които не могат да четат и пишат, са били 1,6 на сто.

"Евтин ток от Румъния и Унгария удари продажбите на българските електроцентрали. Електроенергията там сега се предлага по 23 до 29 евро за мегаватчас на фона на последния търг, който "АЕЦ – Козлодуй“ обяви при минимална цена от 35 евро на мегаватчас", пише  ПРЕСА.

Проект за модернизация на летището в Стара Загора ще бъде предложен на Катар, Офертата ще бъде отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и 7 министри в Доха от 16 до 18 май, посочва  СТАНДАРТ.

"Всичко в КТБ да се разсекрети, включително влогове, сметки и имената на тази, които са се възползвали от прихващанията след затварянето на банката", пише  НОВИНАР като цитира премиера Бойко Борисов.

"Списък във вентилатора" е заглавието на водещата тема на съботния КАПИТАЛ, посветена на срещите на банкера Цветан Василев.

24 ЧАСА публикува интервю с генералния директор на БНР Радослав Янкулов. В него той заявява, че няма подаде оставка, защото не вижда какъвто и да е повод за това. Янкулов обявява, че ще поиска от СЕМ официално становище за това как изпълнява управленската си програма: "Моето обяснение за промяната в посоката на недоволство е, че воплите и протестите, свързани със задължителното и неминуемо съкращение на парите, не предизвикаха подкрепа в обществеността“. Така генералният директор на БНР коментира твърденията на протестиращите служители за злоупотреби с обществени поръчки и непрозрачно управление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53