24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

| обновено на 24.05.15 в 09:28

С традиционното празнично шествие в София ще започнат тържествата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Тодор Танев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще поведат шествието, което ще тръгне в 10:30 часа от Президентството. В него ще се включат учители, ученици и граждани. От 11:00 часа е началото на официалната церемония пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий. Първокласници ще изпълнят стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица.

В Пловдив, в храма "Св. Св. Кирил и Методий", празнична литургия ще отслужи пловдивският митрополит Николай. Пред паметника на Светите братя ще бъдат положени венци и цветя, а под звуците на химна "Върви, народе възродени" ще тръгне шествие към площад "Стефан Стамболов".

24 май в Сливен отново ще е международен празник. Денят на българската писменост, просвета и култура ще се смеси с програмата на 19-тия Международен детски фолклорен танцов фестивал.

Нашите деца много харесват България. Ние сме таврийски българи. В Украйна учим ръченица и български хора. 24 май е най-хубавият празник на България, за азбуката, за целия български език, споделят участници.

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес грамотата на Неофит Рилски на учителката по български език и литература от Хасково - Даниела Стоянова, която сподели:

Това е колективна награда за труда на всеки учител - има много ученици, директори, колеги, родители.

Празникът на българската писменост и култура ще бъде отбелязан с шествие от ученици, учители, родители и граждани.

От десетилетия училището, наследник на прочутата българска мъжка гимназия в Солун, събира благоевградската общественост - видни учители и деятели на културата, ученици и представители на местната и държавна власт, които изразяват своята признателност пред паметника на Светите братя, дали на народа ни най-безценния дар - буквите. Националната хуманитарна гимназия отбелязва и 135-та годишнина от създаването си, а само преди седмица получи приза на кмета на общината за най-добро училище. След тържествената церемония по предаване и приемане на  училищното знаме, два лъча на празничното шествие ще преминат през централните улици на Благоевград, за да се съберат на площад “Георги Измирлиев” пред Общината, където ще започне и празничният концерт. За най-малките жители на областния център врати отварят 40 творчески ателиета на детския панаир. Финалът на празника ще постави известната група от 90-те години -“East 17".

120-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий ще поведе празничното шествие в Добрич. В храм "Свети Георги" ще бъде отслужен благодарствен молебен към създателите на буквите и дейците на културата. Регионалната библиотека "Дора Габе" ще представи експозиция на книги от три века, от Паисий и Софроний, през Йовков, та до наши дни. Предпразнично Каварна се включи в инициативата "Спри и прочети" и вече монтира три къщички за книгите.

Във Велико Търново на тържеството за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде връчена традиционната общинска награда "24 май". Тя се присъжда на най-изявения абитуриент от новия випуск на гимназиите. Тази година призът, който е придружен с парична премия от 1000 евро, ще получи дванайсетокласничката от Природо-математическата гимназия Михаела Градинарова. Тя е пълен отличник и победител в национални олимпиади по биология и химия и вече е приета в два университета у нас. Общината днес ще връчи и своите награди "Учител на годината" и "Учителски колектив на годината". По централните улици на Велико Търново сутринта ще премине празнично шествие. През деня ще се извие голямо хоро в рамките на инициативата "Аз харесвам българските танци", а вечерта, преди своя бал, абитуриенти от девет училища ще дефилират по червен килим.

Отбелязването на 24 май във Варна започва със света литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично". Началото на празничната програма на площад "Св.Св. Кирил и Методий" е посветено на спечелената от града кандидатура за европейска младежка столица през 2017-та година. В традиционното шествие в града ще участват близо десет хиляди учители, ученици и културни дейци, каза Лилия Христова, която отговаря за образованието в община Варна.

Ще започне с флашмоб, на който ще бъде изписано "Варна 2017". Над 300 деца от хуманитарната гимназия ще направят този надпис, облечени във фланелки с цветовете на логото на младежката столица. Очакваме това да стане наистина едно много красиво преживяване за варненци, за участниците в шествието. Ще има голяма танцова група от училище "Елин Пелин", които ще играят в народни носии и децата от Общинския детски комплекс ще пуснат балони с хелий, на които ще бъдат изписани буквите от българската азбука. Това традиционно го правим и смятаме, че началото на шествието ще бъде наистина едно много красиво преживяване за гражданите.

В шествието във Варна ще участват за първи път и деца от детските градини. Ветроходният парад на буквите ще започне в 13 часа в акваторията на Варненския залив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!