Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде сливан с друга болница

| обновено на 25.05.15 в 16:14
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Комплексният онкологичен център в  Пловдив няма да бъде сливан с друга болница. Здравното заведение ще запази своята юридическа самостоятелност, но за да се гарантира изцяло комплексната услуга за пациентите, центърът ще си взаимодейства с други болници за конкретни дейности. За това се договориха министърът на здравеопазването Петър Москов, ръководството на пловдивския онкологичен център и експертните екипи на здравното заведение.

След дискусията, която продължи повече от 2 часа, министър Петър Москов уточни относно постигната договореност, че предстои корекция на текстовете в законопроекта за лечебните заведения. По думите му, НЗОК няма да плаща само за това, което прави Комплексният онкологичен център в момента, или само за това, което извършва като дейност и за онкологично болните пациенти, а в многопрофилните болници в Пловдив парите ще се дават на база функционална връзка между лечебните заведения:

Разумният компромис е държавата получава гаранции и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно гарантирано лечение на пациентите ще се случи, а държавата дава гаранции, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение и т.н. ще бъде променен и то заедно с хората, които работят там. Най-доброто решение за Пловдив е функционално сдружение между Комплексния център и други болници в града или не само в града, които заедно да кандидатстват пред НЗОК с ясната гаранция, че осигуряват на нас като пациенти всичко пълноценно, което ни е необходимо.

Конкретен подход към всеки един от онкоцентровете в страната обеща още Москов, като уточни, че му предстоят срещи и в други градове.

От своя страна представителите на пациентските организации, които очакваха резултатите от днешната среща, заявиха, че искат да видят корекциите в законопроекта и едва тогава ще изкажат своето становище.

Преди началото на срещата с министър Москов членовете на няколко от пациентските организации, както и болни, които се лекуват в центъра бяха категорични, че не са съгласни с предложеното преструктуриране. Те и работещите в онкоцентъра искаха здравното заведение да запази своя самостоятелност. Подписка в защита на това искане събра над 4000 подписа.

Преди началото на срещата министър Москов отново подчерта, че най-важното в реформата е комплексното обслужване на пациентите - нещо, от което той няма да отстъпи: 

Ако вашите пари от НЗОК, отидат в която и да е болница, която претендира, че лекува онкология, те да могат да кандидатстват с пълния набор от специалности, специалисти, апаратура, което на вас и на мен да гарантира, че ако утре се събудим с такова заболявание и отидем някъде, където публичният фонд с нашите пари е сключил договор, лечението ви ще бъде комплексно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53