Жители на Приморско блокираха пътя Бургас – Царево

| обновено на 28.05.15 в 11:28
Снимка: Даниела Костадинова

Жители на Приморско блокираха пътя Бургас – Царево. Протестът им е срещу проектозаповедта на Министерството на околната среда и водите за развитието на защитена зона "Ропотамо". Според протестиращите предвидените 13 забрани за човешка дейност в защитената зона ще спрат развитието на морската община.

С викове "Окупирахте земите на хората", "Зелени боклуци" и "Мафия" протестиращите блокираха пътя Бургас–Царево на изхода на Приморско за 15 минути. Протестиращите издигнаха плакати "Да на екологията, Не на рекета и Не на лъжееколозите!" Тъй като в района на блокадата има локално платно, колите преминаваха оттам и движението не беше спряно.

Причината за недоволството е свързана с проектозаповедта на Министерството на околната среда и водите, изпратена до община Приморско, която предвижда 981 хил. декара земя да станат защитена зона по "Натура 2000". Голяма част от протестиращите имат частни имоти, които попадат в защитените зони. Те се притесняват, че строителството там ще бъде забранено. Затова частните собственици казаха, че няма да допуснат имотите им да бъдат национализирани. Гневът на протестиращите е насочен главно към природозащитните организации, които стоят зад предложението за разширяването на защитените зони по "Натура 2000".

Предложението предвижда в защитените територии да бъдат включени местностите Перла и Маслен нос, на север от Приморско, на запад от града по-голямата част от землището на селата Ясна поляна и Веселие, а на юг част от землището на Китен. За тези земи се предвижда изграждането на промишлена зона, велоалеи и пристанище, каза Златин Бодуров от инициативния комитет, който организира протеста:

Протестът не е политически. Жителите на град Приморско не желаят по никакъв начин тези територии да бъдат обявявани за защитена зона. Притеснява ни това, че ако стане факт, ограничаваме се тотално за развитие. Тук в Приморско си имаме все пак някаква стратегия за развитие на туризма. Това нещо ще ни ограничи тотално. По-голямата част от тези земи са общински. Има и частни, но съотношението е 70 на 30. 

Възражение срещу проекта за развитието на защитената зона "Ропотамо" са изпратили до министерството на околната среда и водите кметът на Приморско Димитър Германов и от Националната асоциация "Българско Черноморие". Протестиращите уточниха, че в момента в община Приморско има седем защитени зони и осем защитени територии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53