Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Над 2 милиарда лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и Топлофикация - София, съобщава ТРУД.  Според вестника най-голям е дългът на НЕК - 1 милиард лева.

Безпощадна картина на здравеопазването в България представя анализ на Световната банка, пише СЕГА. Здравните резултати на българите се влошават, достъпът до качествено лечение е все по-ограничен, хората дават прекалено много от джоба си за здраве, а в същото време страната оглавява класациите по брой на болници и хоспитализации, посочва документът.

Световната банка запазва умерените си очаквания за българската икономика и прогнозира реален растеж на БВП през 2015 от 1,1 процента. Според анализаторите основният проблем за достигането на растежа от миналата година, който беше 1,7 на сто, е затягането на фискалната политика, която има за цел свиването на бюджетния дефицит, отбелязва КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

Трудна жътва предричат зърнопроизводители. За първи път те предвиждат спад в доходите си заради ниските международни цени на зърното и заплахата от още едно неблагоприятно лято, посочва ЗЕМЯ.

Служителите в министерствата на вътрешните работи и на отбраната се подготвят за национален протест в знак на несъгласие с пенсионната реформа, пише ДУМА.

Българите в чужбина ще могат да участват в референдумите у нас. С промените в закона още този месец ще дадат право на емигрантите ни да гласуват в националното допитване, което ще се проведе наесен заедно с местните избори. Тогава властта ще пита народа - да има ли задължителен вот, електронно гласуване и мажоритарен избор на депутати, пише СТАНДАРТ.

Държавата да конфискува незаконно имущество да конфискува незаконно имущество, когато разликата между притежаваното и доказаните доходи на обвиняем са 120 хиляди лева. Това предлагат петима депутати от ГЕРБ, сред които и шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Сега сумата е 250 хиляди лева, посочва  24 ЧАСА.

Подгонени от кризата, безработицата и тежките условия за живот в града, все повече българи предпочитат живот на село, съобщава ПРЕСА. Само за 2014 година близо 34 хиляди души са избягали от градовете, сочат данни на Асоциацията на българските села.

Десетки собственици са натрупали дългове от 15 до 17 хиляди лева, след като от години са изоставили старите си коли на скъпи паркинги до летището в София, установява проверка на ТЕЛЕГРАФ. Според вестника "рекордьори" са две коли, които стоят зарязани от поне 8 години.

Близо 5900 зрелостници не са се явили на матурата по български език и литература, която се проведе на 20 май. На второто задължително препитване пък неявилите се са повече от 5400, пише МОНИТОР, като цитира данни на Министерството на образованието.

За сериозен недостиг на спасители по Южното Черноморие, пише НОВИНАР. Причината е в  ниското заплащане, което предлагат концесионерите. Средната работна заплата варира между 500-600 лева докато зад граница спасителите получават три пъти повече.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53