КЗК глоби ЧЕЗ, EVN и "Енерго-ПРО"

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на трите електроразпределителни дружества за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Според регулатора ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" налагат необосновано високи цени на достъп до разпределителната мрежа и така пречат на конкуренцията и засягат интересите на потребителите. 

От ЧЕЗ възразиха, че цените за отдаване под наем на стълбовете са икономически обосновани и законосъобразни. 

Регулаторът е установил, че всяко от трите ЕРП-та е нарушавало закона за защита на конкуренцията. Затова най-висока санкция е наложена на ЧЕЗ - над 500 000 лева, EVN е санкционирано малко с над 440 000 лева, а глобата за "Енерго-ПРО" е 167 000 лева.

КЗК постановява незабавно изпълнение на решенията за прекратяването на тези практики. Регулаторът уточнява, че мрежата е собственост на ЕРП-та и се използва за осъществяването на основната им дейност, разпределянето на електроенергията. Отдаването на части под наем от нея е допълнителна дейност на дружествата и поддържането на мрежата е за сметка на приходите от основната дейност.

Дружествата не водят отделно счетоводство за разделянето на разходите от едната и от другата дейност. Затова от Комисията считат, че цената за наем е определена, без да се отчитат факторите, които обективно влияят върху нея.

Възражението дойде от ЧЕЗ и в него се твърди, че цените са икономически обосновани и законосъобразни. Определени са на пазарен принцип, който отчита всички допълнителни разходи по поддържането и обезопасяването на стълбовете. От компанията уточняват, че работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и че ще обжалват решението на антимонополния орган в законно установения срок пред ВАС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53