Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Абсурдистан" е заглавието на първа страница в днешния брой на вестник Земя с пояснения "най-честата причина да вземаме заеми е, за да се лекуваме; 80 на сто от фирмите нямат възможност да наемат нови работници; 15 търговски вериги монополисти държат близо 80 процента от търговията с храни у нас; матурите на зрелостниците пълни с псувни и цинизми". Друг абсурд на живота у нас е избран като водещо заглавие в Дума - "Най-голямата белодробна болница на Балканите без ток". Министерството на здравеопазването ликвидира здравното заведение в старозагорското село Радунци.

"Полицаи на палатки пред парламента", съобщава Труд от първа страница по повод готвения от синдикатите в МВР и в Министерството на правосъдието протест срещу лошите условия на труд. Демонстрациите започват на 12 юни, петък.

Труд и 24 часа информират кои са петнайсетте победители в организиран от тях национален конкурс за поощряване на малки и средни фирми. Те получиха възможност да рекламират в двете издания за по десет хиляди лева. 

"Малките ферми загиват от 1 януари догодина", алармира Преса. Строгите евростандарти за кравето мляко ще оставят много стопани, особено в планинските райони, без прехрана. 

"Откриването на кампанията за бране на череши се бави нарочно", пише Монитор. Според собственици на черешови масиви, това е натиск на прекупвачите, за да намалят цената на плода. 

Фалшиво краве масло на наши фирми се продава в магазините, пише Сега. Асоциация "Активни потребители" е провела тест на десет различни опаковки, две от трите компании нарушители вече са били заловени в измама през есента на миналата година. 

"Просяци изкарват по 500 хиляди лева на месец", пише Телеграф. Парите са за ромски лидери, които ръководят бизнеса с просията, по данни на МВР. 

"Износът продължава да расте с рекорден темп", съобщава на първа страница Капитал дейли. Това се дължи на поскъпналия долар, възстановяването на икономиките в Европа и на поевтинелия транспорт.

Макроикономистът Лъчезар Богданов прогнозира в интервю за 24 часа, че ако се запази тенденцията да намалява безработицата, ще има осезаем ръст на доходите. Дали възстановяването на икономиката е устойчиво ще проличи до 9 месеца, казва още той.

Според проучване на Преса, върнатите от министри и членове на политическите кабинети пари за бонуси в размер на повече от 700 хиляди лева са разпределени главно за лечението на 25 души. Допълнителните средства бяха внесени в специална сметка след заповед на премиера Бойко Борисов през 2012 година, уточнява вестникът.  

Монитор информира, че поради започващия от днес двумесечен ремонт на Руски паметник, тролеите по линия едно и пет са с променен маршрут, няма изменения в движението на трамваите 4 и 5 и на автобусите 74 и 260.

В петък влизат в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс, една от тях възлага на МВР да следи как се спазва наложената от съда мярка "подписка" и "домашен арест", пише Стандарт.

"Мащабни разкопки разкриват тайните на Перперикон", пише Новинар. До 4 месеца трябва да завършат изследванията на митичния хълм, казва проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53