Меглена Кунева: Рискът от кризата в Гърция се оценява сериозно

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

България винаги е искала да бъде част от решението, когато става дума за проблемите в региона. Такъв сега е кризата в Гърция. Ефектът ще бъде върху всички и рискът се оценява сериозно, заяви вицепремиерът Меглена Кунева при откриването на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Основна тема на тазгодишното издание е предизвикателството пред икономическото възстановяване на региона.

Освен напрежението около кризата в Гърция и очакването за поредното спасително решение, най-голямото икономическо събитие в Югоизточна Европа се завръща в България и в още един значим момент - началото на новия програмен период с отпускането на средствата до 2020-а година. Затова трябва да подредим приоритетите си и да ги степенуваме по важност, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.

Имаме чудесни примери в Европа, сътрудничеството на северните страни, на балтийските страни, на Вишеградската четворка, на мотора на Европа - Германия и Франция, т.е. не можем да кажем, че нямаме идея как трябва да станат нещата. Между нас и успеха ни не стои никой друг, освен нашите собствени усилия, каза Кунева.

Важен фокус на работата е провеждането на иновативна инвестиционна политика, посочи в допълнение и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той съобщи и за Националната компания "Индустриални зони", която развива 8 проекта, три от които са в действащите зони.

Надяваме се успешно да стартира дейността си "София тех парк", чиято идея е насърчаване на иновациите чрез осигуряване на платформа за коопериране между науката и индустрията. Стартирахме вече и първата процедура по ОП "Иновации и конкурентноспособност", която е насочена конкретно към малките и средни предприятия. През септември планираме да стартираме подкрепа за иновациите в предприятията, а в края на годината и процедурата за подобряване на енергийната ефективност на предприятията и използване на енергии от възобновяеми енергийни източници. Желанието ни е чрез изпълнението на тези приоритети и тези задачи да подобрим значително бизнес средата в България. Така, от своя страна, ще допринесем за едно по-активно и успешно партньорство между страните от региона, каза Божидар Лукарски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53