Родители на деца с диабет излязоха на протест

| обновено на 23.06.15 в 12:16
Снимка: БГНЕС
Родители на деца с диабет излязоха на протест пред здравното министерство. Те настояват държавата да поеме разходите за инсулиновите помпи и консумативите за тях. Според родителите, има групи деца, които не могат да се лекуват качествено с традиционно ползваната форма на инсулин в писалка.

България е единствената страна в Европа, която не реимбурсира никаква част от инсулиновите помпи и консумативите за тях и не подпомага нито една група диабетно болни с такова високотехнологично лечение. В условията на ограничен ресурс Здравната каса би трябвало да поеме инсулиновите помпи за строго определена група пациенти, смята проф. Виолета Йотова, началник на педиатричната клиника в Университетската болница "Света Марина" във Варна:

Първите, които наистина се нуждаят, са определена група от пациенти със специфични показания, които не са измислени сега от нас, българските специалисти, това са на твърде малката възраст деца, които имат тежки, чести хипогликемии и също така бременните жени с диабет - тип едно.

Родителите, които сами са финансирали поставянето на помпи на диабетно болните си деца, са категорични в предимствата им:

По-лесен е контролът на захарта, което пък отлага във времето всички усложнения от диабета, които настъпват, и които, реално погледнато, инвалидизират хората.

Родителите твърдят, че има решение на здравното министерство консумативите за инсулинови помпи да се поемат от Фонда за лечение на деца. От Министерството обаче не потвърдиха тази информация. Освен това, според правилника на Фонда, институцията не може да плаща за консумативи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53