Меркел: Добрият европеец е този, който не нанася щети на еврозоната и на идеята за Европа като обща съдба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският парламент провежда в момента политическа дискусия по кризата с Гърция. Канцлерът Ангела Меркел произнесе слово, в което основната й теза беше за стабилност и компромис. Вратата на Германия остава отворена за правителството в Атина, но разговорите продължават след референдума в неделя, подчерта тя.

Не само гръцкият народ, но цяла Европа преживява турбулентни дни, подчерта г-жа Меркел в словото си, в което водеща беше темата за стабилността на Европа. Тя подчерта, че макар германците да са горд народ, са винаги готови за компромис и затова вратата за правителството в Атина остава отворена за продължаване на разговорите. Не става дума за 1,5-2 милиарда евро, а за много повече, заяви Меркел в изказването си.

Не искам някак да излезем от кризата и да постигнем възможно най-бързо спокойствие и да ни е добре. Искам Европа да излезе по-силна от кризата, отколкото беше при започването й

Добрият европеец не е този, който държи на суверенитета на държавата си, а този, който не нанася щети на еврозоната и на идеята за Европа като обща съдба.

Тя припомни, че Гърция не е изпълнила обещанието си да се разплати с международните кредитори и затова нова спасителна програма преди резултатите от референдума в неделя няма да има. Референдумът е акт на суверенитет на гръцкия народ, заяви г-жа Меркел, но допълни, че останалите 18 държави от еврозоната си запазват правото да предприемат адекватни мерки. Канцлерът успокои сънародниците си, че има достатъчно защитни механизми, които не са задействани.

Но вратата за взаимни компромиси остава отворена и аз искам след тази криза да видя една по-силна и конкурентоспособна Европа, заяви Ангела Меркел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53