Около 96% на референдума в Кюстендил подкрепят за трети мандат кмета Паунов

Снимка: БГНЕС

5147 жители на Кюстендил са участвали във вчерашния референдум за това дали да бъде подкрепен за трети пореден мандат сегашният кмет на общината Петър ПауновИзбирателната активност е била 14%, обявиха от преброителния център.

"За" са гласували 4952 души, 192 са дали отрицателен вот.

Петър Паунов сам беше поставил за критичен минимум 5000 участвали, но сега коментира, че допитването е валидно:

Това беше допитване, в което да разберем дали броят на мандатите няма да е пречка за единна кандидатура. Със сигурност няма да има самономинация от моя страна – напротив, тя ще е в резултат на искрено и активно изразено желание от наши съграждани и политически сили. Имаме основание да обсъждаме единна кандидатура, която да обединява, а не да разединява.

Паунов обаче не обяви дали неговата номинация за трети пореден мандат вече е факт. Очевидно предстоят обсъждания сред 15-те формации в дясната коалиция "Кюстендил", която стои зад него. Преди гласуването той каза, че три мандата вече идват в повече, затова остави избирателите да кажат мнението си по казуса с мандатността на кметовете.

Кметът е доволен и от това, че 1/3 от участвалите в референдума са отговорили и на третия, препоръчителен, въпрос, "Какво трябва да се направи, за да се подобри управлението на общината и условията за живеене".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53