Христо Иванов:

За ЕК реформата на ВСС е ключова за повишаването на доверието в съдебната ни система

Снимка: БГНЕС

Според  Европейската комисия реформата на Висшия съдебен съвет и разделянето му на две камари е от ключово значение за повишаването на доверието в съдебната система.  С тази позиция  от устния  доклад на ЕК за България запозна  депутатите от правната парламентарна комисия правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов съобщи  устната европозиция по време на редовния депутатски блицконтрол, в който въпросите за промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, както и горещите междуинституционални и политически дискусии, доминираха. Като изрично отбеляза, че  междинната еврооценка e "удовлетворяващо висока що се отнася до усилията на правителството, свързани със съдебната реформа", Иванов каза:

Комисията е казала, че тези реформи са от ключово значение и че това дали ще се събере мнозинство в парламента, Комисията оценява като ключов фактор за това дали в България, като цяло, има политическа воля за продължаване на реформи.

На фона на политическите обструкции към  предложените промени в Конституцията и с категоричното,  че те трябва да бъдат гласувани преди лятната ваканция и без да се обвързват с местните избори, Иванов обясни:

Имаме пред себе си едно продължение, което дава възможност на България да изглежда по-добре в европейски контекст. Въпрос на национална отговорност е да направим тази стъпка. От там нататък аз съм готов да дам всякакви аргументи и да направим всякакви стъпки, за да постигнем това мнозинство. България има нужда от това.

В сряда правосъдният министър коментира протеста и контрапротеста с искания за оставки - първият - на главния прокурор,  а втория – неговата, като открои общото в тях -  неудовлетвореност от съдебната система:

Лошото е, че, очевидно, не успяваме всички да излъчим достатъчно ясна воля за тези промени. Това кара хората да се изнервят и да реагират.

Иванов напрактика отказа да се вслуша в премиерския призив да спре словествата престрелка за съдебната реформа -между него и главния прокурор и ВСС, защото сме демократично общество. Медиите са единствения начин, по който един политик може да говори с обществото. Аз не си говоря нито с Висшия съдебен съвет, нито с господин Цацаров. Не вярвам, че той си говори с мен. Едва ли за първи път се случва да има такъв дебат, но нека да не се объркваме. Разговорът е с българското общество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53