Недоволни от спряното събаряне на незаконни постройки в Гърмен протестират в София

Лиляна Павлова: Вина за допуснатите нови 775 адресни регистрации в кв. "Кремиковци" има както предишният кмет Ахмед Башев от ДПС, така и настоящият - Минка Капитанова

| обновено на 18.07.15 в 12:33
Снимка: БГНЕС

Около 200 души протестират пред бившия партиен дом в София с искане да продължи разрушаването на незаконните постройки в родопското село Гърмен. 

Решението за протеста в София е взето от инициативния комитет, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройство официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две от ромските постройки в Гърмен няма да се състои.

Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.

Съдът е поискал от България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели. Дирекцията за национален строителен контрол в петък излезе със становище, в което се казва, че институцията ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в село Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност.

До момента са премахнати 8 незаконни строежа в селото, тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение.  От ДНСК е отправено писмо до кмета на общината, с което уведомяват, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои  насрочване на принудителното премахване.

За гарантиране на запазването на правата на уязвимите лица, които са жители или лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета незабавно да представи в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е разпоредила Главна дирекция ГРАО да започне проверка на адресните регистрации в квартал "Кремиковци“ на Гърмен. Ако се установят закононарушения, ще има заличаване на регистрации и ще бъдат се сезирани и другите компетентни органи. Това съобщи министър Павлова в интервю пред бТВ. По думите ѝ, вина за проблема с допуснатите нови 775 регистрации в квартала има не само предишния кмет Ахмед Башев от ДПС, но и настоящата кметица Минка Капитанова, която е била заместник-кмет по това време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53