Изтича срокът за решение за разселване на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес изтича крайният срок, който си поставиха правителствата на ЕС, за разселването на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция в останалите страни от Съюза. Формулата на разпределение остава на доброволни начала. На среща в Брюксел всеки от министрите на вътрешните работи трябва да предложи, колко мигранти е готова да приеме страната му. България настоява да бъде изключена от схемата.

Италия и Гърция продължават да посрещат наплив от хора, бягащи от мизерия и войни през водите на Средиземно море. Докато тяхната брегова охрана спасява потъващи лодки, Рим и Атина искат гаранции, че поне част от тези хора ще бъдат разселени солидарно в другите държави от ЕС.

Става дума за 40 хиляди сирийци и еритрейци, регистрирани със статут на бежанци, чиято издръжка се поема от европейския бюджет. Очаква се този следобед на срещата на вътрешните министри всеки да предложи конкретен брой хора, които страната му съгласна да приеме. Всичко е на доброволен принцип, след като 24-те държави отказаха идеята за задължителна формула, предложена от Европейската комисия. Повечето вече обявиха своите квоти, като Германия, Франция, Полша, Чехия и други.

Великобритания и Дания няма да участват, защото имат изключения в договорите си за членство в Съюза. Унгария и България също настояват за специален статут, заради миграционния натиск съответно през сръбската и турската граница. Те обаче формално още не са го получили. Вариантът е или вътрешният министър Румяна Бъчварова да откаже изобщо прием на хора, или да предложи минимален брой, с който колегите ѝ да се съгласят единодушно.

Освен на бежанците от Италия и Гърция Евросъюзът ще даде подслон на още 20 хиляди кандидати за убежище, които се намират в зоните на конфликти или съседни погранични страни. За тях вече има съгласие, след като не-членките на Съюза – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария – предложиха да помогнат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53