Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Броят с декларация гласовете за Конституцията", пише Труд в коментар на срещата между премиера Борисов и лидера на АБВ Георги Първанов. Изданието цитира министър-председателя, който изразява надежда, че до петък ще постигне консенсус по три основни приоритета: засилване ролята на Инспектората на Висшия съдебен съвет, пряк избор на съдии и прокурори и разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии: съдийска и прокурорска.

В интервю за Преса председателят на АБВ Георги Първанов заявява, че при диалог може да има нужните 180 гласа за промени в конституцията.

"Втори скок на заплатите в Спешната помощ", е темата на Монитор. Увеличението ще е с 20% и ще влезе в сила от началото на 2016 г. Вестникът цитира зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, който казва, че след първото увеличение на заплатите в Спешна помощ, на работа са постъпили нови 125 лекари и 95 медицински сестри.

"Плащаме данъци с кредити", съобщава от първа страница вестник Земя. Проучване показва, че през тази година хората, които имат достатъчно пари, за да погасят задълженията си веднага, намалява с 10% спрямо миналата, уточнява публикацията.

"Гръцкият бизнес се мести у нас" – водещо заглавие на Новинар. Около 60 хиляди фирми вече са подали заявления, с които централите им да бъдат преместени в България. Броят им може да се увеличи, тъй като налогът, който фирмите плащат в Гърция може да достигне 26 на сто.

"Унищожават боеприпаси близо до язовир "Искър", информира вестник Дума, като се позовава на информация на депутатите от БСП Кирил Добрев и Георги Кадиев. Според техни данни частна фирма ще утилизира боеприпаси до село Костадинкино, което според народните представители крие рискове за чистотата на водите на най-големия изкуствен водоем у нас.

Волен Сидеров плаща на Бойко Борисов 70 хил. лева за клевета, пише Телеграф и уточнява, че санкцията за лидера на "Атака" е заради интервю на Сидеров, в което той е заявил, че премиерът е покровителствал канали за контрабанда и наркотици, уточнява публикацията.

"Българин стигна пеша до Индия", информира Стандарт. Нашенецът започнал пътешествието през 2013 г., а за да стигне до Индия, е пътувал 511 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53