Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Два дни преди гласуването на парламента по предложенията на правителството за конституционни промени, "24 часа" изтъква, че ДСБ е единствената партия, която „държи на своята позиция и отказва да търси консенсус“, за разлика от ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ.

"Труд" излиза с публикация на пет „опорни точки", с които авторът Калоян Стоев обяснява защо е необходим „РЕ:СТАРТ“ на съдебната реформа. Един от аргументите е, че промените в конституцията „в този им вид“ са били отхвърлени от ресорната парламентарна комисия. Втората причина за отхвърляне на промените според автора е, че те ще бъдат употребени от реформаторите в предстоящата кампания за местните избори, а третата е, че те крият сериозен риск от обезличаване на опозицията. Публикацията съдържа остри нападки срещу Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев, първият наречен „некомпетентен министър на правосъдието“, а вторият - „реформатор мутант на Иван Костов“.

С дискусиите по същество се занимава "Капитал дейли“. Вестникът сочи промените, по които има консенсус до този момент. Това са разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, което трябва да гарантира независимостта на съда, и предоставянето на повече правомощия на съдебния инспекторат, така че борбата с корупцията в съдебната власт да е извън ВСС. Това, което АБВ и ДПС отхвърлят, според вестника, е скъсяването на мандата на кадровия орган, явното гласуване при назначенията, сезирането на конституционния съд от съдилищата и по-голямата отчетност на прокуратурата. Според "Капитал дейли" премиерът Борисов е подкрепил Радан Кънев в позицията, че кадровите въпроси трябва да бъдат решавани не от пленума на ВСС, а от колегиите поотделно.

На друго мнение е вестник "Сега"„ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете за съдебна реформа по кройката, зададена от прокуратурата“, пише изданието. „След срещата си с лидера на ДПС - Лютви Местан, във вторник премиерът обяви готовността си да се съобрази с ДПС, само и само да бъде приета някаква промяна в конституцията за пред Брюксел“. Според авторите на материала, не е изключено да се стигне до разцепление в Реформаторския блок, тъй като депутатите на ДСБ са категорично против предложенията на ДПС, за разлика от ДБГ на Меглена Кунева. Според „Сега“ президентът също е част от готвеното споразумение между Бойко Борисов и Лютви Местан. „Росен Плевнелиев призова политическите сили да подходят надпартийно, да преодолеят различията и да постигнат съгласие на всяка цена. В безадресното си становище той на практика подкрепи Борисов и ДПС - да се гласуват само безконфликтните моменти: формалното разделяне на ВСС, прекият избор на членове на ВСС и засилването на инспектората. В средите на реформаторите упорито се заговори за сделка на Плевнелиев с ДПС срещу подкрепата му за втори мандат“, отбелязва вестник „Сега“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53