Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" получи европейско признание

Снимка: Катя Чорова

Във Велико Търново близо хиляда души гледаха българската опера "Борислав", с която снощи бе открит Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" в крепостта Царевец. Заради тази и още две културни прояви Велико Търново влиза в новата Европейска платформа на фестивалните градове. Тя включва най-успешните фестивали в 32 страни.

Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" на Царевец, филмовият фестивал "На източния бряг на Европа", провеждан във Велико Търново в рамките на Международното изложение "Културен туризъм", както и фестивалът "Arbanassi summer music" в средновековната църква "Свети архангели Михаил и Гавраил" стават част от тази европейска платформа. Тя е наречена "Европа за фестивали и фестивали за Европа" и е проект на Европейската комисия, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Това е най-голямата и авторитетна платформа за фестивали в Европа, която ще връчи на 27 септември в Париж награда на старата столица. Тези три фестивала, както и други прояви във Велико Търново, получават възможност да спечелят по-голяма популярност и да бъдат посетени от още повече участници и гости.

Фестивалите на Велико Търново, включени в престижната платформа, ще бъдат представени в онлайн и печатен справочник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!