Гръцката фондова борса отвори, но спряха влаковете

| обновено на 03.08.15 в 12:33

Гръцката фондова борса отвори със спад от 23 процента на основния си индекс след петседмична пауза заради преговорите между кредиторите и правителството по отпускането на третия спасителен план. Акциите на Гръцката народна банка също са спаднали с 30 на сто и като цяло банковите индекси са под дневния лимит на понижение. Борсата беше отворена последно на 26 юни, след което страната въведе капиталов контрол, банките и фондовата борса затвориха, а гърците можеха да теглят максимум по 60 евро на ден.

От днес отново ще може да се търгува с акции, облигации и деривативи при определени от финансовото министерство условия. Международни инвеститори също няма да срещат рестрикции, след като нямаха достъп до пазарите в страната от месец юни насам.
Подновяването на търговията идва след като премиерът Алексис Ципрас договори реформите, при които на Гърция ще бъде отпуснато финансиране в размер на 86 млрд. евро в следващите три години. В петък финансовият министър Евклидис Цакалотос заяви, че преговорите с тройката кредитори вървят в конструктивен тон.

Председателят на гръцката Търговска камара Константин Михалос изрази надежда, че отварянето на борсата ще е за добро:

Очакваме отрицателно настроение през днешния ден, но се надявам с добра воля и възможно най-бързи процедури от страна на правителството по подписване на споразумението за заем с международните кредитори, към края на месеца, или в началото на септември да се върнем към нормалния си ритъм на работа.

И докато борсата отвори врати днес, което даде положителен знак за Атина, спряха влаковете. Железничарите и техния синдикат предупреждават правителството, като прекратиха железопътния транспорт днес за няколко часа. Тройката на кредиторите на Гърция, която вече е в Атина и преговаря с правителството, поставя условия за приватизация на водещи държавни компании. В списъка са и гръцките железници. Очаква се този месец, въпреки туристическия сезон, железничарите да обявят още стачки и то за няколко дни. Независимо от протестите правителството на Алексис Ципрас е принудено да приватизира железниците и то в кратък срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53