Годишнина от убийството от полицай на чернокожия тийнейджър Майкъл Браун във Фъргюсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Градчето Фcргюсън в американския щат Мисури отбелязва първата годишнина от убийството от полицай на невъоръжения чернокож тийнейджър Майкъл Браун. Смъртта на Майкъл Браун доведе до масови демонстрации на много места в САЩ срещу расовото профилиране от полицията. В някои случаи се стигна до сблъсъци между протестиращи и органите на реда като в началото властите във Фъргюсън бяха критикувани за използването на военна техника срещу протестиращите.
 През изминалата нощ стотици участваха в шествие в памет на Браун, което беше водено от баща му. Сред присъстващите бяха религиозни водачи и активисти от цялата страна. Местни медии съобщиха, че събитието е преминало мирно като посочиха, че се е наблюдавало засилено полицейско присъствие.
За днес е планирано друго шествие от мястото на убийството до местна църква. Очаква се събралите да запазят 4 минути и половина мълчание, което да отрази приблизително 4-те часа и половина, през които тялото на Браун е оставено да лежи на улицата след смъртта му.
В края на миналата година съдебни заседатели решиха, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу стрелялия полицай Деърън Уилсън, а през март тази година Департаментът по правосъдие излезе с доклад, който обвини в расизъм полицейското управление във Фъргюсън. Документът доведе до редица оставки, сред които и тази на шефа на полицията. По време на процеса по установяване събитията от злополучния ден преди година Уилсън настояваше, че е действал при самозащита. Застъпниците на Браун са на мнение, че той е бил спрян неправомерно и използването на оръжие е било неоправдано.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53