Висши представители на двете корейски държави преговарят в погранично село

| обновено на 22.08.15 в 12:45

В село Панминчжон, на границата между двете Кореи започна извънредна среща между представители на Южна и Северна Корея във формат "две плюс две", съобщи южнокорейското правителство, цитирано от ТАСС.

Целта на срещата е уреждане на кризата, заради която Корейският полуостров се оказа на ръба на война. От Южна Корея участват съветник на президента по въпросите на националната сигурност и министърът на националното обединение Хон Йон-пю. Северна Корея е представлявана от висш чиновник по южнокорейските въпроси и директора на политическото ръководство на Корейската народна армия.

В 8.30 ч. по Гринуич (11.30 ч. бълг. време) изтече ултиматумът, който Северна Корея даде на Южна, да демонтира разположените на границата високоговорители и да прекрати излъчването на пропаганда.

Севернокорейските условия не бяха изпълнени от Сеул. Южнокорейското министерство на националната отбрана заяви, че ще продължи радиоизлъчването въпреки тези преговори. Предложението за преговори е било направено от Северна Корея вчера, а Сеул е отвърнал днес.Напрежението на Корейския полуостров рязко се засили, след като в четвъртък двете страни размениха артилерийски огън. След отправената заплаха за военни действия от страна на Пхенян, Сеул евакуира около 4 000 души от граничните райони. Започна и облитането им от американски и южнокорейски самолети.

Съединените щати ще защитят своя близък съюзник Южна Корея. Това е заявил в телефонен разговор с южнокорейски колега председателят на американския Комитет на началник-щабовете Мартин Демпси. Разговорът се е  състоял преди изтичането на дадения от Пхенян ултиматум Сеул да спре пропадандата с високоговорители през границата. В изявление от Пентагона посочват, че  страните са се договорили в следващите дни да наблюдават внимателно действията на Северна Корея и ще продължат да работят в тясно сътрудничество, за да попречат на по-нататъшни провокации от нейна страна и за намаляване на напрежението.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53