Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете след осуетения атентат по трансграничната линия „Талис“. Сред обсъжданите варианти между министрите на транспорта през октомври ще бъде и контрол на пътниците с металодетектори, по подобие на летищата. Европейската комисия обаче призова за пропорционален отговор на терористичната заплаха.

От години европейската регулация е много по-засилена при въздушния и морския, отколкото при железопътния транспорт. Допускането на тежковъоръжен терорист в международния влак Амстердам-Париж тези дни стана повод за извънредни разговори между Шенгенските държави, които не правят паспортни проверки по влаковете. Поставянето на металодетектори по гарите и проверки на багажите ще влязат в дневния ред на транспортните министри от Съюза, които се заседават през октомври, призна говорителят на Европейската комисия Якуб Адамович:

Това със сигурност ще бъде един от ключовите въпроси по отношение на високоскоростните железопътни линии между различните държави.

Брюксел призова обаче държавите-членки да не прибързват с прекомерни мерки за сигурност, които могат да се окажат неефективни:

Трябва да се намери баланс и да има пропорционалност в мерките, които ще се предприемат, без да се изпада в някаква хиперактивност, която може да се окаже контрапродуктивна, добави говорителят.

Комисията отбеляза, че от 2012 година има създадена работна група по мерките за безопасност в жп транспорта, включваща евроексперти и хора от транспортния сектор. Но представителите на 28-те правителства в групата досега са демонстрирали „скромен“ интерес към общи законодателни мерки, запазвайки суверенитета си във вътрешната сигурност по гарите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53