Историческо посещение на Барак Обама в Аляска

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се отправя на тридневно посещение в Аляска. Това е първото пътуване на действащ президент до Аляска и се приема като ключово за държавния глава по въпроса за климатичните промени.

В навечерието на визитата стана ясно, че в Аляска президентът ще предприеме историческата стъпка да преименува планината Макинли в Денали. Така най-високата планина в Северна Америка ще възстанови предишното си име, което е от особено културно значение за местното население. От друга страна, решението е изпълняване на едно от обещанията от кандидатпрезидентската кампания през 2008-а за подобряване отношенията между федералното правителство и туземците.

Основен акцент на посещението е участието на Барак Обама в среща на върха за климатичните промени, където той ще изнесе реч.

Докато е в Аляска, президентът ще се запознае на място с ефектите от глобалното затопляне върху общностите. Според проучвания от 1959 година до сега в северозападния щат има разтопени 3 и половина трилиона тона вода от глетчерите. По време на седмичния си адрес през уикенда Обама посочи, че жителите там се сблъскват с по-големи буреносни системи, повече горски пожари и с една от най-бързите в света ерозия на бреговата линия.

Политиката за глобалното затопляне е един от приоритетите на Белия дом и към този момент се приема разнопосочно, както либералите, така и от консерваторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53