Започват тържествата по случай 130 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

| обновено на 05.09.15 в 10:09
130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България ще бъде отбелязана тържествено в цярата страна.

В град Съединение, по традиция, ще бъдат пресъздадени  моменти от историческите събития. Ще бъде отслужен молебен в църквата "Свети Атанасий", след което на площада ще се състои празничната заря.

Утре сутринта ще се състои и станалото вече традиционно бягане на 24 километра до едноименния площад в Пловдив.

В Града под тепетата утре ще бъде представен и проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението. 20-годишният студент в Техническия университет в града Симеон Марлоков е автор на проекта. Той работи по идеята си две години. От следващата седмица приложението ще може да бъде свободно изтеглено от сайта на община Пловдив.

Музеят на авиацията в Крумово, който е филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен от 9 до 17 часа, съобщиха от музея.

В Шумен тържествата ще започнат следобед с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Час по-късно, край село Мараш, ще има възстановка на събитията от 1885 година, когато княз Александър Батенберг е бил в местността.

В Севлиево ще бъде открит паметник на севлиевци, загинали във войните за освобождение и обединение на българските земи.

От 10 часа утре входът ще е свободен за всички, които искат да посетят Националния военно-исторически музей в София. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 година майор Данаил Николаев повежда подчинените си войски към центъра на Пловдив.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53