ЕК отпуска 500 млн. евро помощ за европейските фермери

| обновено на 07.09.15 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) представи пред земеделските министри на страните от Европейския съюз (ЕС) план на стойност 500 милиона евро в помощ на европейските фермери, съобщиха от институцията. Най-голямата част от парите отиват за сектора на млекопроизводството. Предвижда се ускорено плащане до 70% на преките плащания от 16 октомври. Същото ускоряване до 85% от плащанията ще се позволи и за някои мерки в сектор "Животновъдство" по Програмата за развитие на селските райони.

Целенасочени финансови помощи за млекопроизводители от всички 28 държави - членки е предложил на срещата заместник-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен. Разработва се формула за разпределение на сумата от 500 милиона евро за най-засегнатите фермери от кризата с ниските изкупни цени на млякото. Ето защо Катайнен е заявил, че ще прояви дискретност по отношение на разпределението между отделните държави, като е обещал то да бъде справедливо и прецизно.

Еврокомисията напомня, че не е против и държавните помощи от правителствата в някои случаи. По правилата за минимална помощ "DeMinimis" властите могат да подпомагат от бюджета земеделците до определени прагове, които не нарушават пазарните принципи на конкуренцията.

Комисията предлага още цял списък от мерки, които индиректно трябва да доведат до балансиране на пазара на мляко. Сред тях е вече познатата схема по повод руското ембарго с изкупуване на продукция от наситения пазар от частни складове, ще бъде подобрена с по-ефективни критерии специално за маслото и сухото мляко на прах. Към схемата също ще се включи и изкупуване на свинско месо. Ще се разшири и програма мляко в училище; отварянето на нови пазари за износ извън ЕС с премахването на митнически бариери и други.

Интересен факт е, че част от непродадената продукция ще се насочи за сметка на европейска субсидия към уязвими групи като бежанците. Катайнен недвусмислено е заявил, че Еврокомисията отказва пряка намеса в ценообразуването на пазара на мляко, защото това няма да помогне на сектора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53