39 града ще получат над 50% от средствата по европрограмата "Региони в растеж"

Снимка: БГНЕС

Над 55 на сто от средствата по програмата "Региони в растеж“ до 2020-а година ще бъдат насочени за градско развитие в 39 големи и средно големи града. Предвиден е финансов ресурс в размер на 1, 600 млрд. лева. С капитал от 370 млн. лева ще бъде създаден фонд за финансов инженеринг и така ще се увеличи наличният ресурс за инвестиции, информира още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

12% от програмата ги инвестираме за финансов инженеринг, 5 фонда - 3 за градско развитие, един за София, един за Северна България, един за южна, един за туристическа инфраструктура и един гаранционен, чрез който да мултиплицираме ефекта. Първо финансов ресурс да утроим, надявам се още един милиард инвестиции по този начин, в градска среда. Другият фокус на програмата е подкрепяне на няколко ключови реформи. Така, че това са инвестиции от 164 млн. за реформата в Спешната помощ, във всички по-малки 178 населени места, във всяко едно от тези населени места, да бъдат изградени и стационари, и спешни центрове, да бъдат закупени и линейки. Така че покриваме територията на цялата страната. Следващата реформа, това е реформата в образованието, финансиране на професионалните гимназии, тези които са приоритет за министерството и за тези министерства, които ги управляват, както и подкрепа за тези висши учебни заведения, също с приоритет по сектори и по видове специалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53