Америка отбелязва 14 години от атентатите на 11-и септември

Снимка: БТА

Америка днес отбелязва 14-годишнина от атентатите от 11-и септември, при които загинаха около 3000 души. По повод годишнината в Пенсилвания бе открит мемориалeн център в памет на жертвите от Полет 93.

Комплексът в Шанксвил е посветен на пътниците, които не са позволили на терористите да достигнат предполагаемата си крайна цел, а именно сградата на Конгреса във Вашингтон. Преди 14 години на този ден отвлеченият от "Ал Кайда" полет се разби в Пенсилвания и причини смъртта на 40 пътници и екипаж плюс похитителите. В 10 основни експозиции в музея посетителите могат да видят артефакти от всеки един от отвлечените полети, но фокусът е върху личните истории на пътниците от Полет 93, в това число и записи от телефонните разговори до близките им по време на трагедията.

Днес във Вашингтон Барак Обама, първата дама и служители от администрацията ще запазят минута мълчание на южната поляна на Белия дом, а по-късно президентът ще се срещне с военнослужещи във Форд Мийд, Мериленд.

Междувременно "Ню Йорк таймс" публикува разпечатки от имейл кореспонденцията в Белия дом в първите минути след атаките на кулите на Световния търговски център на 11-и септември 2001 г. От тях си проличава объркването и шока в злощастния ден, като рутината е нарушена с редица от кратки писма, като съобщението в 8.56 сутринта: пуснете си Си Ен Ен, малко след като първият самолет удря една от кулите. В друг имейл се прави съпоставка с Пърл Харбър, а сред останалите има такива, които отменят едно след друго планирани събития и организират спешни съвещания.

Няма регистрирани конкретни или достоверни заплахи, свързани с годишнината от атаката на 11-и септември 2001 година, заяви Федералното бюро за разследване. Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че службите следят внимателно за заплахи от "Ал-Кайда" или "Ислямска държава".

Междувременно мъж от Флорида беше арестуван и обвинен, че замислял да взриви бомба на възпоменателна проява в Канзас по случай годишнината от терористичните атаки, съобщи Ройтерс, като се позова на Министерството на правосъдието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53