Преглед на печата

Министерството на финансите предлага от догодина общините да ни облагат с данък от 2 % от доходите ни, пише "Телеграф". "Всяка община ще има право да решава размера на налога" е записано в проект за промени в Закона за корпоративното подоходоно облагане. Този данък ще се начислява върху доходите на регистрираните постоянни жители на общината.

Представителите на бизнеса ще внесат в прокуратурата сигнал срещу скъпия за тях ток, пише "Стандарт". Работодателите всъщност подават два сигнала. Единият е срещу договорите на НЕК с американските компании, управляващи "Марици"-те, а вторият -  срещу операторите на възобновяеми енергийни централи.  Кирил Домусчиев, председател на най-голямата работодателска организация, КРИБ, заявява "Енергийната мафия е най-страшна, тя е по-опасна от наркомафията."

 "Заради укриване на осигуровки, НАП дава 100 работодатели на прокурор", пише "Труд". Служителите признали, че шефовете им ги осигуряват срещу ниски суми. Наказанието, ако се докаже, е до 3 години затвор. При проверки на работещи по Черноморието пък са заловени повече от 150 души, които работели без сключен с работодателя договор. Нарушителите са два пъти повече от заловените миналото лято, отчитат от Инспукцията по труда.

 "24 часа" и "Телеграф" избират за водеща тема рекордните отсъствия, регистрирани в софийските училища през последната учелна година. Регионалният инспекторат посочва, че всеки ученик е изпуснал средно по 22 учебни часа, общо четири милиона са отсъствията в столицата. Неизвинените са повече от 300 хиляди, някои от отсъствията са заради натрупани закъснения.

 "Труд" разказва подробности за телефонните измамници, накарали възрастната жена от Първомай да им покаже касата с парите и дори да им позволи да я отворят с флекс. Според вестника, който цитира полицаи от разследването, измамниците, прибрали половин милион лева, предложили на разследващите да си поделят печалбата. Бандитите не са се признали за виновни все още, а един от адвокатите дори е заявил, че клиентът му дал пари на полицията, за да заредят служебната кола с гориво. Според адвокат, измамената баба е действала като неволен помагач на бандитите.

 "Хванаха две фирми да заблуждават потребителите", информира "Телеграф". Боб от Китай и Египет е продаван от тези фирми като нашенски. Глобата е до 30 хиляди лева, но от Комисията за защита на потребителите все още не могат да съобщят имената на търговците, защото те могат да обжалват наложените им санкции.

 "Хаос в Пловдив след градушка и порой", "Булевард пропадна от дъжда в Хасково", съобщава още "Стандарт". Потоп удави и Пазарджик, в Карлово имаше бедствено положение, допълва вестникът, по повод обилните дъждове, градушки и мълнии в споменатите градове.

 "24 часа" съобщава, че ЦИК реши разходите на една формация за местните избори не могат да надхвърлят 8 милиона лева за цялата страна. Това означава до пет хиляди лева за общински съветник и от две хиляди до 1 милион лева за кандидат-кмет. Вестникът информира и че певицата Йоана, представила преди години страната ни в конкурса "Евровизия" заедно с "Дийп зоун проджект", е кандидат за общински съветник в София от листата на ГЕРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53