Център за подкрепа на деца, преживели насилие, отвори врати в Монтана

В Монтана беше открит първият в страната център за подкрепа на деца, преживели насилие. Инициатор за създаването му е УНИЦЕФ, а финансирането е осигурено след дарителска кампания, в която са участвали 23 хиляди дарители от цялата страна.

Центърът разширява спектъра от предоставяните от община Монтана социални услуги и ще осигурява здравни и правни консултации, както и дейности по настаняване на деца - жертви на насилие в подходяща среда. Институцията, наречена „Зона Закрила“, ще оказва помощ и на семействата на такива деца. Милена Харизанова - програмен директор в УНИЦЕФ, заяви:

Знаете какво означава насилието над деца, какви са последствията над едно дете, не само краткосрочни, по отношение на неговото психическо и физическо здраве, но и за неговото дългосрочно развитие. За съжаление, често насилието се възпроизвежда и поражда един порочен кръг.  В "Зона закрила" ние се опитваме да направим това - да спрем порочния кръг на насилието, да помогнем на децата, които са преживели насилие, не само в момента след кризата, а да помогнем всяко едно дете да преодолее насилието, да стане един пълноценен гражданин, да може от тук нататък, той самият да не упражнява насилие.

Още два пилотни центъра за застъпничество и закрила ще бъдат открити до края на годината в София и Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53