Решението на ЕС за бежански квоти предизвика протести

| обновено на 23.09.15 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция. 

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с "диктата" от Брюксел, и заплаши, че ще "блокира" днешната среща на правителствените ръководители.

По-скоро бих рискувал да ни обвинят в нарушение на правилата, отколкото да уважа този диктат на мнозинството, което не можа да се наложи с разумни аргументи, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

Показахме, че можем да бъдем отговорни и солидарни – така френският президент Франсоа Оланд коментира снощното решение. Чешкият му колега изказа обратното мнение: Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това, заяви Милош Земан. Освен Чехия срещу решението за задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Би Би Си разглежда тези изявления като знак, че единството на Европейския съюз е застрашено повече от всякога. Според Франс прес гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в Съюза, вече обтегнати заради гръцките дългове. В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53