Сергей Станишев: Създаването на зона за сигурност в Сирия може да въвлече ЕС във военен конфликт

Снимка: БГНЕС

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предупреди, че създаването на зона за сигурност във вътрешността на Сирия може да въвлече ЕС във военен конфликт. По-рано в Брюксел българският премиер Бойко Борисов подкрепи искането на Турция за зона на безопасност в северната част на Сирия, която би позволила доброволното завръщане на бежанците. В интервю за БНР обаче Станишев призова за сдържаност:

Зона за сигурност на бежанци много лесно прераства в преки военни действия и въвличане на Европа, както разбирам, в една много комплицирана ситуация – гражданска война, която вече отне 200 хиляди жертви. Нали си спомняте в Либия – започна се от зона за сигурност, за да се спасят хора. Всъщност авиацията на НАТО тогава се превърна в просто участник в конфликта, в резултат на което имаме един диктатор по-малко и една страна, която е разделена. Води се гражданска война, няма правителство. И там в това число присъства "Ислямска държава". Огънят не се гаси с повече съчки вътре и наливане на масло.

След заседание с държавните лидери-социалисти тази вечер Станишев съобщи, че ПЕС ще обсъди поведението на словашкия премиер Роберт Фицо. Поради негови противоречиви изказвания за бежанците, лидерът на групата на социалистите в Европарламента Джани Питела призова за изключването на партията на Фицо от ПЕС. Нейният председател Станишев отговори:

Аз самият изразих публично моята тревога от някои негови изказвания, като например това, че бежанците ще бъдат разделяни, едва ли не по религиозен принцип и че Словакия е готова да приема само християни. Аз очаквам разговора с премиера на Словакия в нaй-близо време, за да изясним точно неговата позиция. Получих информация, че не всички неща, в които го, грубо казано, обвиняват, заклеймяват, са фактически верни, което би било абсолютно неправилно да се вземат решения на фактически неверни неща. Между другото, днес беше споменато,че Словакия е една от страните, която в тази област, по отношение "миграция", е изпълнила всички европейски ангажименти, а много други страни не са ги изпълнили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53