Говорителят на Конгреса Джон Бейнър се оттегля от поста

Председателят на Камарата  на представителите, републиканецът Джон Бейнър официално обяви, че ще подаде оставка като говорител в края на октомври. Това е третият по-важност пост в държавата ,след този на президента и вице-президента на САЩ.

Бейнър шокира официален Вашингтон с  обявяването на своето решение  , малко преди срещата  на закрити врати на републиканците.

 “Това е денят. Това все  трябва да се случи някой ден. Защо да не е днес ? “, каза той.  Според  Бейнър  продължителното лидерство  би  причинило сътресения и би нанесло непоправима вреда на  институцията. На пресконференцията  той  категорично  заяви , че не е бил принуден да напусне работа, а е планирал  да подаде оставка в края на годината.     

Въпреки изявлението на Бейнър, че оставката е негово лично  решение, мнението е, че той е подложен на силен натиск от страна на консерваторите в неговата партия, които   го обвиняват  за неуспехите им в борбата с администрацията на Обама 

Хора от Републиканската партия са целели да  го изместят, ако той представи законодателство, което ще продължи да финансира правителството по федералната програма за семейно планиране.

Новината  за оставката  на  Бейнър бе  посрещната  с  аплодисменти от консерваторите във Вашингтон Републиканският кандидат за президент  Марко Рубио съобщи новината и заяви ,че "е дошло време да  се обърне страницата и да се  даде на новото поколение  лидерството в тази страна.”

Джон Бейнър е избран за първи път в Конгреса през 1990 г.  През  2011 г. става председател на Камарата.

65-годишният  Бейнър трябва да освободи   поста Говорител на Конгреса от 30 октомври, а  за негов наследник  се смята 49 год. републиканец  Кевин Маккарти от Калифорния.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53