Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия

Започна 70-ата сесия на Общото събрание на ООН

| обновено на 28.09.15 в 19:58
Бан Ки-мун
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, заяви при откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун. По думите му, ако Русия, Съединените щати, Саудитска Арабия, Турция и Иран не могат да постигнат компромис, ще бъде безсмислено да се очаква промяна в обстановката в Сирия:

Четири години на дипломатическа парализа в Съвета за сигурност и други държави позволиха на кризата да излезе извън контрол. Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни. В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за разгаряне на конфликта. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност.

Бан Ки-мун призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена в Международния наказателен съд. Според него не трябва да има безнаказаност за тежките престъпления, които се извършват в хода на конфликта.
Барак Обама /сн: ЕПА/БГНЕС/
В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама подчерта, че Съединените щати са готови да работят с всяка държава, включително Русия, за намиране на решение на сирийската криза, като настоя за политически преход в Сирия, така че Асад да бъде отстранен от управлението. 
Виждаме, че някои големи сили се налагат по начин, който противоречи на международното право. Ставаме свидетели на подкопаване на демократичните принципи и човешките права, които са в основата на мисията на ООН. Твърди се, че подобно ограничение е необходимо за справяне с липсата на ред, че това е единственият начин за борба с тероризма или за предотвратяване на чуждестранна намеса в някои държави. По тази логика би трябвало да подкрепяме тирани като Башар Асад, който използва бомби-варели, за да убива невинни деца.

Руският президент Владимир Путин настоя за създаването на широка международна коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. В реч пред Общото събрание на ООН Путин сравни подобен съюз с антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

СнимкаПредлагаме да обединим усилията си за решаване на новите проблеми, пред които сме изправени, и наистина да създадем широка международна антитерористична коалиция. Разбира се, ключови участници в нея трябва да бъдат мюсюлманските държави. Подобна коалиция трябва да се основава на принципите в Устава на ООН, смята руският президент.

Владимир Путин определи като сериозна грешка отказа на Запада да си сътрудничи с правителството на президента Башар Асад в борбата с "Ислямска държава".

Считаме за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските власти, с правителствената армия, с тези, които доблестно се борят с терора. Трябва най-накрая да признаем, че освен въоръжените сили на президента Башар Асад и кюрдската милиция, никой друг реално не се бори с "Ислямска държава" и другите терористични организации в Сирия, каза Владимир Путин.

Тази вечер на Обама предстои среща в ООН с руския президент Владимир Путин. Двамата ще обсъдят конфликта в Сирия и ролята на Москва в Близкия изток. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53