Станишев: Трябва да се помогне на Ливан, Йордания и Турция, които приютяват много бежанци от Сирия

Снимка: БГНЕС

Партията на европейските социалисти организира в края на октомври в Ливан Международна конференция за бежанците, в която ще участват и агенциите на ООН, които работят по този проблем. По същата тема през  ноември ще се проведе и среща на премиерите -социалисти. Това съобщи във Велико Търново президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той очерта визията на европейските социалисти за решаване на бежанската криза:

Първо, трябва да се помогне незабавно на страните, които приютяват в момента огромен брой бежанци от Сирия. Говоря за Ливан, Йордания и Турция. Трябва незабавно ЕС да помогне финансово на тези агенции - на обединените нации,  по бежанците агенцията, които там действат, за храните и много други, които се задъхват и нямат пари. Слава богу, вече бюджетът за тях от ЕС ще се увеличи двойно, защото хората, за да не бъдат принуждавани да бягат към Европа, трябва да им се осигури там, където са избягали, първо, сносни условия за живот. Второ, външната граница на ЕС трябва да бъде съвместно укрепена. Трафикантите трябва да бъдат ударени с общи усилия. Трето, трябва да има една по-цялостна политика за интеграция на тези бежанци във всяка една страна, където има бежанци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53