Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с военната коалиция на САЩ срещу ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с водената от САЩ военна коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия. Според него двата руски самолета не са нарушили турското въздушно пространство по случайност. Генералният секретар на Алианса отговаря на въпроси на медиите преди редовната среща в четвъртък на министрите на отбраната на страните - съюзници.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за комуникация, които НАТО е запазил, за да не се стига до напрежение.

Недопустимо е да се нарушава въздушното пространство на Турция и досега няма истинско обяснение от Русия, допълни той:

За нас това не прилича на случаен инцидент.

Става дума за два отделни руски самолета, които са се задържали по-дълго от обичайното време в турското небе, уточни генералният секретар. Той не отговори на въпроса на руски журналист дали има доказателства, че Русия е обстрелвала така наречената "умерена сирийска опозиция срещу Асад". НАТО има разузнавателни данни за значително увеличено присъствие на руски сухопътни сили в Сирия около тяхната военновъздушна база:

Виждаме също подсилено присъствие на руски военни кораби в източната част на Средиземно море. 

За първи път шефът на НАТО потвърди, че примирието в Източна Украйна се спазва:

Спирането на огъня се спазва и се укрепва. Страните обявиха изтегляне на танковете и друго въоръжение от фронтовата линия. Това дава надежда.

Въпросът ще се засегне и в четвъртък, когато в Брюксел пристигат военните министри от Алианса.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия, че ще изгуби много, ако развали приятелството си с Анкара, съобщи Ройтерс. Атака срещу Турция е равносилна на нападение срещу НАТО, подчерта Ердоган и добави, че Анкара няма търпеливо да допуска нарушения на въздушното си пространство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53