Преглед на печата

Линията на бедност догодина да бъде завишена на 300 лева на член от семейство, ще предложи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. В момента тя е 286 лева, но данните на националната статистика за бюджетите на домакинствата показват, че тя трябва са се покачи, пише „Стандарт“ като цитира интервю на Калфин за БНР.

Подготвя се нов Закон за социалните услуги, който да бъде готов през следващата година и който разделя социалните плащания от социалните услуги, посочва по темата „Земя“.

Бюджетният дефицит през 2016 година ще бъде 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Поне това ще бъде предложението на финансовия министър Владислав Горанов, заложено във финансовата рамка на държавата за следващата година, информира „Капитал дейли“.

Само 20% е месото в меките колбаси, ако изобщо го има, съобщава „Телеграф“ в статия, озаглавена "60% от кренвирша е вода, сланина и Е-та". Вестникът цитира експерта по хранене и диететика професор Донка Байкова.

Когато гражданин е обвиняем за катастрофа с нанесена телесна повреда или причинена смърт, прокурорът ще има право да поиска отнемане на шофьорската му книжка. Такава поправка предлагат депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Санкцията ще важи и за правоспособност за управление и на други видове транспортни средства, посочва „Труд“.

Има камери за 10 милиона лева по пътищата, но те се използват само за броене на трафика, а не и за санкциониране на нарушителите. Това показва проверка на „24 часа“ за какво служи системата, която се изгражда от пътната агенция. Средствата за около 320 устройства са осигурени с европейско финансиране.

Националната агенция за приходите е на път да разшири още повече правомощията си. Промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвиждат служители на агенцията да могат да привикват граждани и собственици на фирми за даване на показания. В момента това става писмено, посочва „Сега“.

Над 4 милиарда лева от приключващия в края на годината стар програмен период по усвояване на еврофондовете са платени авансово с пари от бюджета. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат възстановени от Европейската комисия, отбелязва „Дума“ като цитира справката на изпълнението на програмите към 30 септември.

Камарата на частните съдебни изпълнители ще събира парите на съдебната власт, които стоят неиздължени от граждани и фирми в продължение на десетилетия. Договорката е залегнала в подписано споразумение между камарата и Висшия съдебен съвет, Контрактът е сключен след като преди няколко месеца стана ясно, че Темида има да прибира близо 746 милиона лева непогасени вземания от държавни такси и разноски по стари дела и глоби, пише „Монитор“.

Плеяда холивудски звезди рекламира страната ни в нов клип, който трябва да привлече повече туристи в България. Видеото беше представено от министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщава „Новинар“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53