Владислав Славов предлага обединяване на районните и окръжни съдилища

Владислав Славов
Снимка: БГНЕС

За обединяване на районните и окръжните съдилища се обяви председателят на Съюза на юристите и бивш конституционен съдия Владислав Славов. Според него това би било важна крачка съм подобряване на качеството на правораздаването у нас, защото ще се увеличи броят на съдиите в евентуалните първоинстанционни структури, което пък би дало възможност и за по-тясна специализация на магистратите.

Освен това би намалило съществено разходите за издръжка на съдебни сгради и на съдебната администрация, което според Славов със сигурност ще зарадва финансовия министър, но и ще срещне сериозен отпор, особено в парламента, където всеки депутат настоява да не бъдат закривани съдилища в неговия избирателен район.

Идеята си за двуинстанционно производство Владислав Славов лансира на фона на все още неизчистения спор между финансист №1 Владислав Горанов и Висшия съдебен съвет (ВСС) за по-високите заплати в съдебната власт. След като съдебните кадровици гласуваха повишаването им от ноември, Горанов каза "не" и започна търсене на взаимно приемливо решение. На този етап, според казаното наскоро от главния прокурор и председателя на Висшия касационен съд (ВКС), осигуряването на милионите за новите заплати за магистратите в бюджета за догодина минава през дебат за възможната оптимизация на структурите в съдебната власт и ефективно събиране на съдебните такси и глоби. Дали обаче това е приемлива формула за финансовия министър? Отговор донякъде той даде с коментара си от понеделник, че съдебната система може да бъде оптимизирана, но по една или друга причина години наред нищо такова не се случва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53