Първият чуждестранен премиер, посетил Турция след атентата в Анкара, е Бойко Борисов

Борисов обеща на Давутоглу да се застъпи пред Европейския съвет за зона за сигурност в Сирия

Давутоглу: Обмисляме стокооборотът между двете страни да достигне 10 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение, заяви министърът-председателят на България Бойко Борисов по време на посещението си в Истанбул. Той отбеляза, че заедно с турския си колега Ахмед Давутоглу са обсъдили сирийската криза и миграционните потоци, както и свързаните с нея рискове за сигурността на България и Турция.

Българският премиер подчерта, че подкрепя идеята на Анкара за създаване на зона за сигурност по границата със Сирия, която може да възпре мигрантския поток.

И в същото време да кажа едно голямо благодаря за усилията, които турската държава прави да задържа на своя територия хората, прокудени от Сирия и околните държави, огромните усилия, жест и трудности, които турската държава има, за да не дойдат тези милиони бежанци на нашата граница. Ще продължим да работим заедно в тази посока. Именно затова и нашата позиция, българската позиция на Европейския съвет, а ние и писмено сме я изпратили до всички премиери в Европа, е за изграждането на зона за сигурност в Сирия, хората да бъдат максимално близко до родните си места и един ден да се върнат там, а Турция да бъде включена в третия пакет на сигурните държави.

Зоната е важна и за предотвратяване на навлизането на терористи под прикритието на бежанци.

На ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби има много добро сътрудничество – горещ телефон за връзка. Може да се обменя непрекъснато и мигновенно информация.

Борисов заяви, че ще разговаря по предложенията на Турция с председателите на ЕК и на ЕП, с които му предстоят срещи в Брюксел по-късно днес. Имате пълната ни подкрепа, увери той.


Ахмед Давутоглу подчерта, че Борисов е първият чуждестранен премиер, който посещава Турция след смъртоносния атентат в Анкара, и благодари на българския си колега и на приятелска България:

Между Турция и България има пълна интеграция по много въпроси, има дълбоки и трайни връзки между двата народа, обсъдихме възможностите за тяхното задълбочаване. Предвиждаме взаимният стокооборот от 5 млрд. долара да достигне 10 млрд. долара. След изборите ще проведем в София сесията на Висшия съвет за стратегическо сътрудничество между нашите две страни, каза Давутоглу

Турският лидер се спря и на разследването на терористичния атентат. Има необходимост от сътрудничество, особено между съседните страни, в събирането на разузнавателна информация, изтъкна Давутоглу и  информира, че се води задълбочено разследване на самоубийствения бомбен атентат в Анкара и извършителите ще понесат последствията:

При разследването на случая на атентата в Анкара, когато проверяваме туитърите и IP номерата на компютри, установяваме, че както "Ислямска държава", така и ПКК имат дълбока роля в провеждането му.

Още веднъж искам да повторя, че независимо кой и каква връзка има с провеждането на този низък акт на тероризъм, ние ще стигнем до него и всички виновни ще бъдат предадени на правосъдието.

Посещението на българския премиер продължи едва няколко часа, но, според отговорни турски представители, то е било особено ползотворно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53