Проблемът с миграцията обсъждат лидерите от ЕС на среща на високо равнище

| обновено на 15.10.15 в 10:43

Миграцията ще бъде отново водеща тема на редовната среща на високо равнище между правителствата в ЕС тази вечер.

На 23-ти септември държавните лидери поеха неформално редица ангажименти, които днес се очаква да одобрят с подписите си.

Те поискаха затягане контрола на външните граници, но т.нар. "горещи точки" за регистрация на мигрантите в Гърция се бавят поради липса на персонал. Граничната агенция ФРОНТЕКС и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището все още чакат обещаните близо 700 експерти, които се попълват от държавите-членки.

Лидерите ще погледнат и към създаването на бъдеща обща европейска гранична брегова и сухопътна охрана, но не се очаква тя скоро да замени националната, понеже редица правителства са против това.

Само 5 страни вече са дали заявки за прием на бежанци от Италия и Гърция по техните задължителни квоти и Еврокомисията очаква конкретни дати и цифри от останалите, в това число и от България.

Заявените близо 2,8 милиарда евро нова помощ на Сирия и бедните страни от Африка, още не са събрани. Евробюджетът даде част от парите, но останалите се очаква да бъдат обявени като национални вноски от правителствата:

Европейските държави трябва да изпълнят това, което са обещали, подчерта пред парламента вчера председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

България досега не е обявила своята вноска от бюджета си, въпреки че премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята при пристигането си снощи:

Чисто финансово е много по-изгодно на европейските държави да даваме пари да бъдат на сирийска територия или на територията на Турция и Ливан, отколкото да дойдат на наша територия.

Дипломатически източници от Брюксел обясниха, че парите за Африка са нужни час по-скоро, още преди срещата на върха в Ла Валета, за да може ЕС да има силни аргументи, когато иска съдействие от тези държави за имигрантите.

Еврокомисията ще докладва за резултата от преговорите с Турция, от която иска да задържа бежанците и да създаде допълнителни лагери с европейска помощ. Само през първите девет месеца на тази година Турция е пропуснала 350 хиляди души от своя територия на гръцките острови. Брюксел очаква от Анкара позволение за патрулиране в турски териториални води, засилване на мерките срещу трафикантите и ускорено уреждане на центровете за бежанци, финансирани с европейски средства. В замяна се предлага поетапно отпадане на визите – първо за турски бизнесмени, което България също подкрепя:

Либерализацията на визите с такива символични жестове би могло да се толерира Турция за усилията, които полага, каза Борисов. Други обаче имат резерви, като Гърция, която отказва нейните военни кораби да си сътрудничат с турските в морето, за да пазят общата граница от трафика на хора. Не се очакват заключения по турското искане за налагане на зона за сигурност в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53