Мегаделото "Червеи" започнало от разработка "Талибани"

| обновено на 20.10.15 в 18:36
Снимка: БГНЕС

В присъствието на медиите бивши и настоящи служители на МВР разказаха известното им по мегааферата "Червеи", която изпрати на съд бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според съдия-докладчика Иван Коев,  доверието в съдебната система стои над грифовете "секретно", затова процесът трябва да се гледа публично.

Заради правото на обществото да знае как правораздаването функционира у нас, съдия Иван Коев остави медиите в залата. Въпреки че грифът "Секретно" беше написан от прокуратурата, държавното обвинение подкрепи решението на Коев. Естествено защитниците на Владимира Янева и другият подсъдим, ексдиректорът на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов, бяха доволни. Те видяха в това съдебно решение възможност да си осигурят равно участие в процеса чрез достъп до секретни материали, които досега не са можели да ползват в цялостен вид.

Коев отчете мотивите си за публичен процес пред камерите и микрофоните и се аргументира с текстове от Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и Хартата за правата на човека за равенството на страните в процеса и за правото на обществото да бъде информирано и на медиите да го правят. Припомни, че ако се налага да бъде пазена националната ситурност, това ще бъде направено, но че ако една информация, класифицирана като държавна тайна е станала достояние на всички, какъвтто е скандала със случая "Червеи", тя вече не е тайна.

Както и когато огласяването ѝ е необходимо за осигуряване справедливостта на процеса и свободата на информацията, които в случай като настоящият е от значим интерес за авторитета на правосъдието

Макар и автор на грифа "Секретно" прокуратурата беше въодушевена от името на съдия Коев.

Публичността винаги е в интерес на делото, каза прокурор Даниела Димитрова.

Първите разпити днес бяха свързани с обвинението на Тодор Костадинов, че е изфабрикувал исканията, с които месеци наред е бил контролиран от централния полицейски регистър. Въз основа на тези искания Владимира Янева разрешава СРС-та в надзаконови срокове и без мотиви. От разпитите стана ясно, че  за разработката, водеща срещу "къртици" в МВР лично отговарял Костадинов. За нея пък някои от шефовете в МВР научили от предшестващо обаждане на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Онези, които изразявали съмнение в закоността на операцията след време станали бивши началници. Един от тях е Мирен Димитров, обстоятелстван пред съда и обран пред медиите:

Не съм аз човекът, който в този момент може да бъде легитимен, достоверен, източник на информация по този казус. Има достатъчно служители, на които им е известно какво се е случило.

Бомбата днес хвърли адвоката на Костадинов Людмил Рангелов, който обясни, че разработката "Червеи" била рожба на друга - "Талибани", с която се изследвали интересни обстоятелства.

В тези обстоятелства да замесени влиятелни хора от съдебната администрация или съдебната система, които могат да влияят върху развитието на делото.

Делото продължава през ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53