Преобладават сигналите за организационни нарушения и незаконна агитация

| обновено на 25.10.15 в 18:50
Снимка: БГНЕС

Двама души от Видин са задържани след сигнал, че се подготвя купуване на гласове. За случая е докладвано на прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

17 сигнала за нарушения са постъпили в полицията в Кюстендил, съобщи говорителят на МВР - Кюстендил Катя Табачка:

Те са свързани с агитация. В отсъствие на бюлетини или по-скоро непредлагане на бюлетини за националния референдум в някоя от секциите, както и за покупка на гласове. Обработени са материалите и са докладвани по компетентност на прокуратурата и на ОИК.

Съставен е акт за нарушение на изборните правила в Русе и всички членове на Секция 204 дома за възрастни хора "Приста" ще понесат административно наказание. Там бюлетините за избор на кмет на общината са били извадени едва в 10.30 часа, а до този час е имало гласоподаватели. Проверка от Общинската избирателна комисия е установила, че сигналът е основателен, а обяснението на членовете на секционната комисия било, че не могли да открият кочана с бюлетините по-рано. 
Друга жалба е подадена от партия, която сигнализира, че в няколко секционни избирателни комисии граждани са били задължавани да гласуват в референдума. Жалбоподателите считат, че това е грубо нарушение на принципите на изборния процес, както и на свободната воля на гражданите.
Прокуратурата в Силистра проверява сигнали за незаконна агитация и за грубо отношение на членове на секционна комисия към избирателка от областния град. Досега не са установени достатъчно данни за образуване на досъдебни производства. Две жалби, отново за незаконна агитация, е разгледала и ОИК в Главиница. В ОИК - Ситово е получен сигнал за незаконно извозване на избиратели до секция. Сигналът не е бил разгледан, тъй като не е съдържал достатъчно данни и подробности за евентуалните извършители.

Шест жалби за неправомерна агитация са постъпили  в Общинската избирателна комисия във Велико Търново. Една от тях е основателна – в близост до секция в село Велчево има агитационни материали, а кметският наместник е довел да гласуват двама възрастни хора. Секционната комисия ще премахне материалите, а кметският наместник повече няма да бъде допускан в изборното помещение. В община Велико Търново в три от секциите вече са се препълнили кутиите за отрязъци.

Нарушаване на тайната на вота в АлександровоРедица сигнали за раздаване на бюлетини с предварително откъснати серийни номера, агитация пред секциите и струпване на хора в тях, както и опити за контролиране на вота са подадени в община Павел баня. Не е изключено Общинската избирателна комисия за невалиден вота в една от секциите на село Александрово, съобщи председателката на комисията Цанка Христова, заради това, че част от бюлетините се разтварят в прозрачните урни и вотът става явен. Прекалено висок е и броят на избирателите, гласували с придружител, в община Павел баня. 

Нараства броят на жалбите за изборни нарушения в община Несебър. От повечето населени места там са постъпили сигнали в Общинската избирателна комисия за незаконна агитация.

Напрежение заради регистрирани преди изборите гласоподаватели в Карнобатско. Местни жители се опитаха да спрат т.нар. "пришълци" да гласуват. Около 50 души са били регистрирани по настоящ адрес в карнобатското село Детелина пред изборите. Днес опитът им да гласуват е бил посрещнат с отпор от страна на местните. Намесата на място на представители на Общинската избирателна комисия и на полицията го е туширало.

Подадените жалби и сигнали в ОИК  - Хасково са 30. Една - че в мобилна клинична лаборатория в с. Узунжово се купуват гласове - е изпратена в Районната прокуратура. Сигнал за регистрация на 100 избиратели в необитаема къща в село Гарваново е проверен, но не са открити нарушения. Има основателна жалба за поставени политически плакати на улица "Булаир " в Хасково, които вече са отстранени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53