Преглед на печата

„Една от най-бързо развиващите се български компании“ - „Виваком“, може да има нов собственик до десет дни, пише „24 часа“ във водещия си материал. Вестникът цитира изпълнителния директор на „ВТБ капитал“ Милен Велчев: „Достатъчно толерантни бяхме към акционерите, които до 22 май трябваше да върнат мостовия кредит от 150 милиона евро“.

Бившият финансов министър е категоричен, че „Виваком“ има сериозен бизнес със солиден финансов баланс, допълва „24 часа.

„ВТБ капитал“ вече е получила четири оферти, съобщава „Капитал дейли“. Българският енергиен холдинг е пред „временен провал“ в опита си да намери заем или да емитира облигации от 650 милиона евро, твърди същият вестник. „До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит. Два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция за мостовото финансиране преди облигациите“, информира вестникът. „Основната причина за слабия интерес е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. Сега изходът за БЕХ е да опита още веднъж да събере оферти и по този начин да осигури поне част от нужната сума, а за останалата част да се надява правителството да отпусне държавна гаранция“, пише „Капитал дейли“.

„Селата“ ще получат 1 милиард лева за европроекти „до Нова година“, пише „Труд“, цитирайки изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. „Агропрограмата ще бъде усвоена на 93 %, загубените средства през тази година ще са 20-30 милиона евро“, допълва вестникът.

Местните избори продължават да са водеща тема в печатните издания.

„Безпрецедентният хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия в София, който направи пет хиляди души „заложници“ в продължение на две денонощия, ще повлече вълна от жалби и искови молби срещу държавата“, съобщава вестник „Сега“. 119 членове на секционни избирателни комисии вече са се оплакали в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала „Арена Армеец“. Ако прокуратурата не им съдейства, те ще се обърнат към съда в Страсбург, твърди вестникът.

„Задава се втори тур на хаоса. Печатниците поискаха отлагане на балотажа, ЦИК категорично отказа“, пише „Дума“ с големи букви на първа страница.

„Спасиха от отлагане балотажа“, успокоява „Новинар“. „БНБ закъса с отпечатването на бюлетините“, но „Министерският съвет взе мерки навреме и вторият тур все пак остава в неделя“, допълва вестникът.

„Балотажът спасен в последния момент“, обявява „Труд“. „Забавянето на протоколите от общинските избирателни комисии и на резултатите от първия тур бяха на ръба да провалят законното провеждане на балотажи за кметове в неделя. От печатницата на БНБ и петте подизпълнители поискаха отлагане на втория тур със седем дни. Причината - опасения, че няма да успеят да отпечатат и транспортират бюлетините за тази неделя. След спешна сбирка на властта и ЦИК казусът с балотажа се размина“, обяснява „Труд“.

„Труд“ и „24 часа“ са категорични, че Централната избирателна комисия ще бъде разпусната след балотажа. Това е било обсъдено, наред с промени в Изборния кодекс, от председателите на четирите управляващи партии във вторник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53