Избират трима върховни съдии за делото срещу Цветанов

Снимка: БГНЕС

В присъствието на медиите, ще бъдат избрани тримата върховни съдии, които ще гледат делото срещу Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. Процесът е за втори път във Върховния касационен съд, а по това обвинение бившият вътрешен министър получи две осъдителни и една оправдателна присъда,

Това е последното дело срещу бившия вътрешен министър, по което все още няма финален съдебен акт. Процесът за шестте дебело подчертани "Не"-та с по три удивителни, които Цветанов пише под разрешени от съдия специални разузнавателни средства по отношение на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, претърпя разнообразни метаморфози. Първо, Софийският градски съд го осъди на 4 години затвор. Апелативният не просто потвърди присъдата, но и коментара на реализираните СРС като част от цялостното поведение на Цветанов като вътрешен министър. В тези мотиви първият състав на Върховния касационен съд видя нарушение на правата му, защото не получил справедлив процес от безпристрастен съд и делото се върна на поправителен отново в апелативния съд, който оправда Цветанов. Според съдебния състав Цветанов не може да носи отговорност за престъпление срещу правосъдието, защото в качеството си на вътрешен министър не е бил орган на наказателното производство, каквито са само съдии, съдебни заседатели, прокурори и разследващите органи. Така делото е отново във Върховния касационен съд по протест на прокуратурата, която продължава да иска заместник-председателят на ГЕРБ да лежи 4 години в затвора. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53