Избирателната активност в страната на втория тур на местните избори

| обновено на 01.11.15 в 14:21

В България се провежда вторият тур на изборите за местна власт. Кметове се избират в 133 общини, 13 от тях са в областни градове. На балотаж отидоха кандидати за 980 кметства и 24 районни кметове в най-големите градове.

Избирателната активност бе ниска в сутрешните часове – средно 8,66 на сто до 10.00 часа, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК. В София избирателна активност е 2,9 на сто, във Варна – 2,4 на сто, Пловдив – 3,77 на сто. 

При значително по-слаб интерес  в сравнение с първия тур протичат днес изборите в Пловдив, където на балотаж се явяват сегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ и предшественикът му Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт. Избират се и кметове на 6-те района на града. Към 10 часа гласувалите са 3,78% или това са едва 10 838 от имащите право на глас. Това е с около 4000 души по-малко спрямо миналата неделя. 

В областта, където балотаж се провежда в 12 общини, като цяло се отчита по-висока избирателна активност, в сравнение с Пловдив. 

Изключително слаба е активността в Пазарджик, за разлика от гласуването по селата. Към 10 часа правото на вот в общината са упражнили под 7%. Според членовете на секционните избирателни комисии, ниският вот към този час е рекорден.

При по-ниска избирателна активност, в сравнение с първия тур на изборите, преминават балотажите в 3-тe общини на Бургаска област. Най-много са гласувалите в общините Камено и Сунгурларе – близо 19%, а най-ниска е избирателната активност в община Айтос – 7,60 %. Изборният ден в областта протича спокойно без съществени нарушения. 

До 10.00 часа в община Сливен са гласували 9126 души или 8,68 %, което е по-малко, отколкото на първия тур.

В три от най-големите централни секции в Хасково избирателната активност е по-ниска в сравнение с първия тур. Към 10.00 часа бяха гласували около 200 души.

5,96% е избирателната активност в община Плевен към 10 часа. Миналата седмица на първия тур на местните избори избирателната активност към 10 часа е била по-висока – 8,7%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Двамата претенденти за кметския стол в Плевен са Георг Спартански от Реформаторския блок и Димитър Стойков от ГЕРБ.

В Ловеч до втория тур достигнаха кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова и на БСП Минчо Казанджиев, в Троян Донка Михайлова БСП и Димитър Шишков ГЕРБ. Избирателната активност в двете общини обаче е малко под 10% към 10 часа. Почти 18% е в другите две общини на Ловешка област, където днес се провежда балотаж. В Тетевен кметът ще бъде избран между Мадлена Бояджиева – ГЕРБ и Милен Милев – Народен съюз. В Ябланица кметският стол си оспорват Иван Цочев от местната коалиция "Заедно за община Ябланица" и Полина Йотова от коалицията "Обединени либерали с грижа за Ябланица". По-висока е избирателната активност в трите общини, където днес се гласува само за кметове на кметства. В община Угърчин са гласували почти 37 на сто от избирателите.

Днес избират кмет 7 общини във Врачанска област. Това са Враца, Мездра, Мизия, Роман, Криводол, Бяла Слатина и Борован. Гласува се и в 47 села за кмет на населено място. Най-активно, близо 25 на сто от избирателите, гласуват малките общини Борован и Криводол. Спрямо нивата от миналата неделя по слаб интерес към вота има в Мизия, Мездра, Бяла Слатина и Роман. В тези общини активността е между 10 и 18 на сто.
На балотаж са претендентите за кметския пост в 7 общински центъра в област Монтана. Избирателната активност към 10 часа е близо 18 процента. Най-много гласоподаватели са дали своя вот в община Георги Дамяново  26 процента, а най-малко  в община Берковица, където гласувалите са около 12 процента. 

В община Перник на балотажа за избор на кмет един срещу друг се изправят кандидата на ГЕРБ Вяра Церовска и кандидата на БСП Ерик Рангелов. В началото на изборния ден активността на избирателите е близка до тази в първия тур и към 10 часа тя е 7%.

Без нарушения до обяд се провежда гласуването в петте общини в Кюстендилска област  Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново и Бобошево. Избирателната активност е най-висока в Бобов дол, над 20%. Оспорван балотаж се очертава в дупнишкото с. Дяково. 
Най-висока активност до 10.00 часа в Благоевградска област са показали гласоподавателите в община Белица  23.8% и Кресна 26,52 на сто. 
В община Сандански за избор на общински кмет са гласували 3651 гласоподаватели.
Близо 8% e избиpaтeлнaтa aĸтивнocт в Търговище към 10:00 чaca на втория тур от мecтния вот, cъoбщиxa oт Oбщинcĸaтa избиpaтeлнa ĸoмиcия. Дo ypнитe в пъpвитe чeтиpи чaca нa балотажа ca oтишли 4195 житeли нa общинaтa oт oбщo 53 153 избиpaтeли пo cпиcъĸ. Към същия час преди седмица бяха гласували 5163 души или 9,70 %.

В община Горна Оряховица, където има балотаж за общински кмет и кметове на 4 селища, до 10:00 часа са гласували близо 5,5 % процента от избирателите. Това е почти  два пъти по-ниска активност от първия тур. 

В Общинската избирателна комисия в Доспат са постъпили 4 жалби, които са проверени и нe са констатирани съществени нарушения. В 12 секции 7952 избиратели упражняват днес правото си на глас. Заедно с изборите за кмет на общината в 5 селища се провежда втори тур на местните избори. Жителите на Касак, Змеица, Црънча, Любча и Бръщен, община Доспат, си избират и селски управници. Избирателната активност в Девин е 11,4 процента към 10:00 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53