Средната избирателна активност в страната надхвърли 20%

| обновено на 01.11.15 в 15:25
Снимка: БГНЕС
Средната избирателна активност в страната до 13.00 ч. е била 21,17%.

7,37 на сто, най-ниска в страната, е активността в София.Най-висока е в Баните, Сливенско  над 68 процента. 

Активността на избирателите в община Белица, Благоевградско е достигнала 47,71%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. 

В Неделино избирателна активност надхвърля 50 процента, като няма нито една подадена жалба в избирателната комисия. В едно от селата в общината  Козарка има и трилотаж, тъй като двама кандидати делят място от първия тур на изборите с еднакъв резултат. 

Избирателната активност в Пловдивска област достигна 20,48 процента. Висока продължава да бъде активността  38,59 и 37,88 процента съответно в общините Брезово и Садово. 

При по-ниска активност преминават избрите в Пазарджишка област, където в шест общини се провежда избор на кмет. Най-активни са в Стрелча  43 процента. В Пазарджик са гласували най-малко  едва 17 процента. Във Великотърновска област, в община Стражица до 13.00 часа вота си за общински кмет и кметове на осем села са упражнили над 40 процента от избирателите, което е със 7 процента повече от първия тур. На балотажа за кмет на община Горна Оряховица и кметове на четири селища активността днес е 16,83 процента, докато миналата неделя до същия час са гласували повече от една четвърт от избирателите. 

Рязко се увеличи интересът към вота за кмет на община Враца към обедните часове. Избирателната активност в 13.00 часа е 24 на сто, съобщиха от ОИК във Враца и допълниха, че шест жалби за нерегламентирана агитация в изборния ден са разгледани и отхвърлени като неоснователни. 

Избирателната активност в Ловеч до 13.00 часа е била малко над 26 на сто. Най-висока е в община Угърчин – 55,6%.

Изборният ден в община Видин протича нормално. Избирателната активност е била 18,64%, съобщи председателят на ОИК Видин.

Над 38 процента от гласоподавателите са дали своя вот в област Монтана до същия час. Най-малко са гласувалите в Берковица - 28 процента. 

Спокойно протича вторият тур на изборите в Силистренска област. Най-много избиратели са отишли до урните в общините Ситово и Алфатар  над 40 на сто към 13.00 часа. В областния град Силистра активността е два пъти по-ниска  едва 20%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53