ГЕРБ печели на балотажа в повечето градове в страната

| обновено на 02.11.15 в 10:46

В резултат на вчерашния балотаж кандидати на ГЕРБ печелят кметските постове и в Сливен, Ловеч, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Хасково, Перник, Видин и Враца.

Кандидати, поддържани от Реформаторския блок, надделяха в Плевен и Добрич.

Досегашният кмет на Пазарджик, независимият Тодор Попов, удържа поста си.

ДПС губи две от най-силните си общини в Лудогорието: Кубрат и Исперих.

Иван Тотев от ГЕРБ отново е кмет на Пловдив. Резултатите от Общинската избирателна комисия при 100%  обработени протоколи показват, че той печели балотажа с малка преднина пред опонента си и свой предшественик  Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Иван Тотев ще има втори мандат благодарение на едва 1416 гласа. Той е събрал 50,73% от гласовете на избирателите срещу 49,27 на сто за Атанасов. На предишните избори през 2011 година пак след балотаж между двамата кандидатът на ГЕРБ спечели с около 2000 гласа разлика. Иван Тотев каза:

Може би това, което през седмицата се случи да получим подкрепа от всички десни партии в Пловдив, и не само от десни партии, много партии в центъра, по някакъв начин успя. Може би нашите гласоподаватели смятаха, че мачът е предрешен. Очакванията ни бяха за по-голяма подкрепа.

От шестте района на Пловдив ГЕРБ не печели единствено в район "Южен". Там победител е Борислав Инчев от Патриотичния фронт.

Нови ще бъдат кметовете на шест от Пловдивските общини:  Калояново, Съединение, Стамболийски, Хисаря, Сопот, Куклен.

БСП загуби изборите в Ловеч след 20 години управление. Кандидатът на ГЕРБ  Корнелия Маринова събра 51,75% на втория тур и измести Минчо Казанджиев от кметския пост. След три поредни мандата управление Минчо Казанджиев събра 48,25 %. Така той отстъпи кметския пост на Корнелия Маринова от ГЕРБ, която е била председател на Общинския съвет в Ловеч и два мандата народен представител.

Кметската надпревара в Тетевен спечели областният управител Мадлена Бояджиева от ГЕРБ, която събра 54,21%, изпреварвайки кандидата на "Народен съюз" и досегашен кмет на общината Милен Милев.

В Троян Донка Михайлова от БСП спечели втори кметски мандат, изпреварвайки кандидата на ГЕРБ Димитър Шишков.

В Ябланица Иван Цаков от Коалицията "Заедно за община Ябланица" спечели убедителна победа пред кандидата на "Обединени либерали" Полина Йотова.

По окончателните данни на Общинската избирателна комисия, новият кмет на Община Враца е Калин Каменов от ГЕРБ. Той печели с 53 на сто от гласовете срещу досегашния кмет Николай Иванов, независим, подкрепен от БСП.

На втория тур във Враца са гласували около 28 хиляди от 68 хиляди избиратели. Само с девет гласа в Роман независимият Валери Ролански печели срещу Тихомир Вълчев от ГЕРБ, показва 100-процентовата обработка на протоколите.

Във Врачанска област новоизбраните кметове са в Бяла Слатина - Иво Цветков от ГЕРБ, в Мездра - Генади Събков от БСП, в Борован - Десислава Тодорова, подкрепена от ДПС, в Мизия - досегашният Виолин Крушовенски от коалицията "НДСВ-РБ" и в Криводол - досегашният Петър Данчев от коалиция "Народен съюз".

В Неделино новоизбраният кмет е Боян Кехайов, независим, подкрепен от всички партии без АБВ и Патриотичния фронт.

Благодаря за подкрепата, хората, които вярват в мен, знаят, че няма да докарам нито ислямско училище, нито политическа сила, а ще бъда тук. Връщам се от Кърджали, за да работя за развитието на Неделино и ще го направя. Защото, и вие сами се убедихте, че политика с лъжи, с кал, не се прави.

Досегашният кмет на Неделино Стоян Беширов беше отстранен от поста заради обвинение в длъжностно престъпление и нарушения по обществени поръчки, с което е ощетил бюджета на общината с над 900 хиляди лева. През юли обаче Апелативният съд в Пловдив го върна на работа.

6% е разликата между спечелилия балотажа в Плевен - Георг Спартански от Реформаторския блок и неговия опонент от ГЕРБ Димитър Стойков. Това показват окончателните резултати от 100 % обработени протоколи от секционните комисии в общината.

В Русенско ГЕРБ ще има кметове в шест от осем общински центъра. 

Иван Славов, издигнат от ГЕРБ, е новият кмет на Община Гурково.

В Чирпан запази поста си Кичка Петкова от БСП.

В Асеновград, Карлово, Брезово, Родопи, Първомай и Перущица са избрани досегашните кметове.

Пламен Алексиев от ГЕРБ отново е избран за кмет на Радомир.

В общината ще има трети тур за кмет на Старо село. Трети тур ще има и в две кметства в Кърджалийско.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Видин Огнян Ценков спечели балотажа.

Минка Капитанова печели балотажа срещу Ахмед Башев в Гърмен, нови кметове имат общините Белица и Кресна.

Кандидатът на  ГЕРБ Кирил Котев е новият кмет на община Сандански, в община Петрич също кандидатът на ГЕРБ Димитър Бръчков печели балотажа.

Вяра Церовска от ГЕРБ води в Перник.

Добри Беливанов от ГЕРБ спечели в Хасково със 73,13 процента. За опонента му Георги Иванов от Коалиция "За Хасково", който беше градоначалник 16 години, са гласували 26,87 на сто.

Харманли има нов кмет - Мария Киркова от ГЕРБ.

В Симеоновград победи кандидатът на Реформаторския блок Милена Рангелова.

В община Тополовград остава досегашният кмет Божин Божинов, издигнат от местната коалиция "Възраждане".

Кандидатът за кмет на Велинград от ГЕРБ Костадин Коев спечели втория тур.

В Ракитово надделя Костадин Холянов, издигнат от "Екогласност".

В община Белово досегашният кмет Костадин Варев от "Народен съюз" остава на поста си.

Досегашният кмет на Павел баня Станимир Радевски запазва поста си за четвърти пореден мандат.

Генчо Генчев, издигнат от БСП, е новият кмет на Свищов.

Досегашният кмет на община Тунджа Георги Георгиев, подкрепен от БСП, спечели четвърти поред мандат.

Румен Павлов от БСП е новият кмет на Стражица.

Във Великотърновска област, след двата тура на местните избори, кметове от БСП ще управляват пет общини, от ГЕРБ четири, от ВМРО една. В областния център кмет отново ще бъде Даниел Панов от ГЕРБ, а нов мандат получиха неговите съпартийци Добромир Добрев в Горна Оряховица, Ивелина Гецова в Лясковец и Дилян Млъзев в Елена. Поредни мандати получиха кандидатите на БСП Георги Чакъров в Полски Тръмбеш, Пламен Чернев в Сухиндол и Емануил Манолов в Павликени. В община Златарица трети мандат ще управлява Пенчо Чанев от ВМРО.

Новият кмет на община Девин е Красимир Даскалов от ГЕРБ.

Георги Киров от партия "Глас народен" е новият кмет на град Дългопол.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53