Вътрешните министри от ЕС ще обсъдят по-бързи мерки за справяне с бежанския поток

Вътрешните министри на ЕС отново ще преговарят извънредно за по-бързи мерки срещу потока от бежанци.

По настояване на Люксембургското ротационно председателство 28-те силови министри са привикани за поредна вечер в белгийската столица относно вече одобрените на хартия мерки срещу миграционната вълна.

Първа точка от дневния ред е ускоряване разпределението по квоти на 160 хиляди мигранти от Италия и Гърция в останалите страни.

След като месеци отне на министрите да гласуват законодателно това решение, сега прилагането му на практика среща трудности.

Само 4 страни са приели бежанци по новия механизъм. По данни на ЕК реално преместените са едва 135 от Италия и Гърция от общо 160 хиляди бежанци.

Същевременно броят на прииждащите нови групи хора през морето от Турция към гръцките острови е в пъти по-голям от броя на разпределените за хуманитарно убежище и върнатите като нелегални имигранти. Охраната на границите е втора точка от днешното обсъждане, но нито Турция, нито неуправляемата Либия контролират достатъчно своето крайбрежие. На този фон управляващите в Словения планират строеж на ограда по границата с Хърватия, а Унгария иска да обжалва в европейския съд решението за задължителните квоти.

Брюксел настоява столиците много по-бързо да облекчат гръцките и италианските власти, но предложените към днешна дата места са само 3 546 за оставащите над 98 хиляди бежанци за заселване.

Българското правителство  заяви готовност да изпълни цялата си квота с 1302 места за настаняване. България и още 9 страни-членки обаче още не са пратили офицери за свръзка в Атина и Рим, за да помагат за подбора на бежанци, което на практика бави тяхното преместване. Страната ни днес ще бъде представлявана от заместника на вътрешния министър Румяна Бъчварова - Филип Гунев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53