Договорът за доставка на руските С300 за Иран влиза в сила  

Снимка: www.militaryphotos.net

Договорът за доставка на руската противовъздушна система ПВО С300 с Иран от днес влиза в сила, съобщи шефът на държавната военна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Русия е готова да доставя своя бойна техника и на Обединените Арабски Емирства и Бахрейн, както и на Египет.

Това стана ясно в края на руското участие на международния авиосалон в Дубай - Dubai Airshow-2015. Чемезов обяви, че договорът с Техеран не само е бил подписан, но вече и влиза в сила. 

През април т.г. руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволи да бъдат предадени на Иран руските зенитни ракетни комплекси С300. Преди месец ръководителят на другата водеща руска външнотърговска корпорация в сферата на военна продукция Анатолий Исайкин заяви, че Русия и Иран са взели положително решение да бъде изтеглен искът от страна на Техеран пред Международния арбитраж заради забавянето на доставката на руските ракети за тази страна.    

На военното изложение в арабската държава Москва започна преговори за доставката на руски изтребители СУ35 в Обединените емирства. Подписването на тази сделка, според ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов, може да се окаже знаково за двете държави и да превърне страната в лидер във военната област в региона на Персийския залив. 

В същото време и Бахрейн е проявил сериозен интерес за покупката на руските бойно-транспортни хеликоптери МИ-35.  Руският посланик в Бахрейн, обяви че страната е готова да развива и разширява военното си сътрудничество с Москва. В Медиите в Москва се появи спекулацията, че Русия може да смени ръководителя на военната операция, която Кремъл води в Сирия, като на мястото на досегашния заместник- началник на ГЩ Андрей Кортапалов може да застане Анатолий Сидоров. Засега обаче руското военно министерство не потвърждава тази възможност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53