Тимерманс оцени усилията, които Турция полага за решаването на мигрантската криза

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантската криза, отварянето на нови глави в преговорния процес за членството на Турция, както и проблемите на свободата на словото и на печата, бяха поставени на вниманието от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който посети Анкара.

Тимерманс и водената от него делегация разговаряха с турския премиер Ахмед Давутоглу.

Тимерманс е поздравил Давутоглу за изборния успех, като е заявил, че е налице обща воля за разгръщане на отношенията между Турция и ЕС и че тази възможност не бива да се пропуска, съобщиха от пресслужбата на премиера. Тимерманс оценил усилията, които Турция полага за решаването на мигрантската криза.

По думите му е бил постигнат напредък в преговорите за либерализация на визовия режим и по договора за реадмисия, които са неделими процеси.

Давутоглу заявил, че пълноправното членство в ЕС ще бъде приоритет за новото турско правителство, което предстои да бъде избрано.

Интересното е, че посещението на Тимерманс последва след огласяването на доклада на ЕК за напредъка на Турция към членството в Евросъюза, в който я разкритикува за сериозно отстъпление във върховенството на закона, свободата на медиите, спазването на човешките права, от една страна, а от друга, похвали Турция за отношението ѝ към мигрантите.

Междувременно турската полиция предприе обиски в редакцията на един от най-големите опозиционни вестници "Заман", собственик на групировката на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, срещу когото бе повдигнато обвинение за тероризъм и опит за преврат.

Вестник "Заман" има редакция и в България, където се издава на турски и на български език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53